Info SănătateaTV.ro: Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai
Duminică, 22 apr 2018      18:03
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Conf. univ. dr. Serban Negru: 90% din cancere sunt prevenibile, iar 10% sunt cancere conditionate genetic

Conf. univ. dr. Serban Negru: 90% din cancere sunt prevenibile, iar 10% sunt cancere conditionate genetic

08 februarie 2016    

 Cancerul reprezintă una dintre principalele cauze de mortalitate nu doar în țara noastră, ci și la nivel mondial. Consecințele ar putea fi diminuate în contextul unei conștientizări a populației cu privire la această maladie, dar și prin implementarea unor măsuri de prevenție. Iar asta cu atât mai mult cu cât specialiștii spun că un procent destul de mic dintre cazurile de cancer are la bază componenta genetică.

„90% din cancerele noastre sunt prevenibile. Doar 10% sunt genetic condiționate. Doar 10% din cancerele pe care omenirea le are sunt de fapt niște ghinioane imposibil de evitat. 90% dintre ele sunt evitabile prin stilul de viață. Felul în care trăim ne face mai sănătoși sau mai puțin sănătoși”, a declarat pentru www.sănătateatv.ro conf. univ. dr. Șerban Negru, medic oncolog, fondator al Asociației OncoHelp.
 
Pe lângă informarea corectă, evitarea factorilor de risc reprezintă o altă modalitate prin care putem împiedica îmbolnăvirea.
 
„Simplul fapt de a nu fuma, de pildă, reduce riscul de cancer cu o treime. Putem să eliminăm o treime din probabilitatea de a avea un cancer în decursul vieții abținându-ne de la fumat. Nu vorbim doar de cancerul bronhopulmonar, vorbim și de alte cancere determinate de fumat. (...) De altfel, fumatul nu înseamnă numai cancer. Înseamnă și boli cardiovasculare și multe alte afecțiuni. Felul în care mâncăm, evitarea anumitor infecții care sunt cu potențial oncologic – cum e hepatita B sau C, de pildă -, vaccinarea, lupta împotriva virusului papilloma, toate acestea duc la sănătatea populației. Dacă fiecare dintre noi înțelege lucruri simple și respectă câteva reguli simple, probabilitatea de a dezvolta cancer în decursul vieții se reduce mult. (...) Prevenția îmbracă mai multe forme. Există prevenția primară, care înseamnă a evita factorii de risc. Trebuie să trăim o viață sănătoasă, să evităm noxele cunoscute, în principal fumatul; mâncarea nesănătoasă, expunerea excesivă la soare. Sunt câteva mari cancere în care se poate face prevenția, dar probabil regula principală este prevenția primară. Rolul nostru (al medicilor, n.r.) este să conștientizăm populația cât de mari sunt riscurile pentru anumite activități nesănătoase și să procedăm în consecință. În zona prevenției, cred că s-ar putea face mai mult, atât la nivelul conștientizării (...), cât și în ceea ce privește implementarea programelor de screening care să devină funcționale. Toate acestea durează, iau timp și necesită resurse”, a mai adăugat conf. univ. dr. Șerban Negru.
 
În ceea ce privește probabilitatea de a dezvolta în cursul vieții unul dintre diferitele tipuri de cancer, cifrele sunt destul de îngrijorător. Potrivit specialistului, 40% dintre oameni fac cancer în decursul vieții. Acest fapt înseamnă că aproape 1 din 2 oameni dezvoltă o formă de cancer la un anumit moment în viață.
Sursa: SanatateaTV