Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Marţi, 22 mai 2018      15:49
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Conf. univ. dr. Serban Negru: Prin screening putem reduce mortalitatea prin cancer

Conf. univ. dr. Serban Negru: Prin screening putem reduce mortalitatea prin cancer

04 februarie 2016    

 Screening-ul este o modalitate de depistare a cancerului în fazele inițiale, iar implicațiile țin de scăderea mortalității populației și implicarea acesteia într-un proces activ, conform conf. univ. dr. Șerban Negru, medic oncolog, fondator al Asociației OncoHelp.

Screening înseamnă să descoperim niște cancere în momente inițiale de manifestare. Screening-ul este un subiect extrem de controversat în ultima vreme, pentru că un screening eficient înseamnă să reduci mortalitatea pe un anumit tip de cancer și să nu stresezi foarte mult și inutil populația la care faci acel screening”, a explicat conf. univ. dr. Șerban Negru într-un interviu acordat www.SănătateaTv.ro

Astfel, femeile au indicație să facă testul Babeș - Papanicolau anual pentru a se observa eventuale modificări histologice ale colului în cazul apariției cancerului de col uterin. În cazul cancerului mamar se indică o autopalpare lunară, un examen clinic anual, iar odată la doi ani femeile cu vârsta peste 40 de ani trebuie să facă o mamografie.
 
De asemenea, există teste prin care se pot depista din timp şi alte tipuri de cancer.
 
“Există cancerul colorectal în care se face o pleiadă de teste, dar mai recomandate în momentul de față sunt colonoscopia și examenul din scaun al hemoragiilor oculte, cu diverse frecvențe, după vârsta de 50 de ani. S-a discutat foarte mult despre cancerul de prostată. Acesta este la momentul de față un subiect de mare controversă, dacă merită sau nu să facem o testare de sânge după vârsta de 50 de ani la bărbați. Dar poate fi făcută. S-a vorbit foarte mult despre screening-ul cancerului bronhopulmonar, dar în prezent datele sunt relativ controversate. Şi chiar  dacă ultimele date referitoare la computer tomograf (CT) făcut anual la fumători arată o reducere a riscului de mortalitate, nu s-a trecut însă la implementarea efectivă a acestui screening”, a mai precizat conf. univ. dr. Șerban Negru.
 
Sursa: SanatateaTV