Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Marţi, 22 mai 2018      15:48
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Ministrul Sanatatii: In aprilie vom lansa Planul comprehensiv integrat de control al cancerului

Ministrul Sanatatii: In aprilie vom lansa Planul comprehensiv integrat de control al cancerului

24 februarie 2016    

Planul comprehensiv integrat de control al cancerului, considerat o necesitate națională, va fi lansat în luna aprilie 2016, a declarat ministrul Sănătății, conf. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu.

Potrivit oficialului, acest plan există în toate țările din Comunitatea Europeană, iar România va urma același model.

„Planul cuprinde partea de prevenție, de tratament, paleație, de cercetare, toate componentele. În cadrul acestui plan o să fie, sigur, și partea de profilaxie primară, educație, comportamente pe care le-am dezvoltat - abondonarea fumatului, o susțin încă o dată -, dar și partea de screening, deci profilaxie secundară, care, așa cum prevăd recomandările din zona noastră geografică, va viza cele trei localizări specifice: cancerul de col uterin, de sân și colo-rectal”, a declarat ministrul Sănătății.
 
În ceea ce privește screening-ul cancerului de col uterin, care se derulează de câțiva ani în țara noastră, conf. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu a menționat că se intenționează dezvoltarea acestui program la o capacitate mult mai mare. De altfel, pentru cancerul de sân (screening-ul trebuie să înceapă de la vârsta de 40 de ani conform recomandărilor) există un program pilot, iar pentru cel colo-rectal (screening-ul trebuie să înceapă după vârsta de 40 de ani) urmează să se inițieze un astfel de program.
 
„În acest moment, pentru pilotul de colo-rectal avem discuții tocmai pentru a-l defini cât mai corect și pentru a-l putea dezvolta corespunzător. Screening-ul în acest caz înseamnă un test - testul hemocult - care evidențiază sângele în scaun și într-o a doua etapă, atunci când se justifică, colonoscopia. Pentru cancerul de sân evident se recomandă mamografia. (...) Screening-ul se referă la populația generală, tocmai de aceea nu toate testele sunt screening și nu toate localizările pot fi supuse acestui test. Deci un test screening este un test diagnostic, dar el trebuie să acopere mai multe caracteristici. O dată, problema de sănătate să fie o problemă de sănătate publică, o problemă mare de sănătate. În al doilea rând să existe un test acceptabil, ieftin, simplu, aplicabil în populația generală. Pe urmă, acest test trebuie să poată să identifice o stare incipientă a bolii și pe care să o și putem trata în condiții corespunzătoare. (...) Orice test screening este un test diagnostic, dar el se raportează la entități patologice și sunt cele trei pe care le-am enumerat anterior care sunt specifice zonei noastre geografice”, a mai adăugat ministrul Sănătății.
 
Pe de altă parte, oficialul a mai atras atenția că screening nu înseamnă doar testarea populației prin recoltarea unor probe, ci presupune și o rețea piramidală de laboratoare. În acest context, construirea unui program de profilaxie secundară constituie o investiție pe termen lung.
 
„(...) A construi un program de profilaxie secundară este o investiție pe termen lung, care își arată rezultatele în decenii. De exemplu, țările nordice care au pornit după război au avut o scădere a mortalității după unu, două decenii. Deci nu ne așteptăm la rezultate pe termen scurt, dar investim în viitorul sănătății României”, a mai declarat ministrul Sănătății.
Sursa: SanatateaTV