Info SănătateaTV.ro: Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata
Luni, 23 apr 2018      01:49
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
OMS: 4,5 milioane de persoane la nivel global si-au pierdut vederea din cauza glaucomului

OMS: 4,5 milioane de persoane la nivel global si-au pierdut vederea din cauza glaucomului

12 martie 2016    
Glaucomul este a doua cauză, ca frecvență, de pierdere a vederii la nivel mondial. Se estimează că 4,5 milioane de persoane la nivel global sunt nevăzătoare din cauza glaucomului și că acest număr va crește la 11,2 milioane până în 2020, potrivit datelor Asociației Mondiale a Glaucomului.
 
Glaucomul a fost descris ca fiind „boala tăcută orbitoare” sau „hoțul vederii” – și constă în distrugerea progresivă a fibrelor nervului optic (nervul este responsabil de transmiterea informațiilor de la ochi la creier) prin presiunea intraoculară foarte mare (peste 21 mmHg). Există mai multe tipuri de glaucom, respectiv glaucomul primitiv (cu unghi deschis sau unghi închis), glaucomul congenital și glaucomul secundar – altor afecțiuni, traumatisme locale sau aparut ca efect advers în urma unor tratamente.
 
Cauza apariției glaucomului nu se cunoaște însă nici de către medici nici de către cercetători.  Cu toate acestea, chiar și oamenii fără o presiune intraoculară anormal de mare pot suferi de glaucom. Presiunea intraoculară este considerată, prin urmare, un „factor de risc” pentru glaucom, împreună cu alți factori, cum ar fi rasa, istoricul familial (rudele de sânge care au glaucom), miopia avansată și vârsta. Potrivit Societății Române de Glaucom, persoanele care suferă de afecțiuni cronice, precum diabetul zaharathipertensiune arterială sau hipotensiune arterialădureri de cap de tip migrenos și sindrom Raynaud, pot dezvolta glaucom.
 
Aceleași date arată că din totalul persoanelor afectate de deficit de vedere, 82% dintre acestea au vârsta peste 50 de ani. Această grupă de vârstă reprezintă aproximativ 20% din populația lumii. Cu o populație în vârstă în creștere în multe țări, mai multe persoane vor fi expuse riscului de probleme de vedere din cauza bolilor cronice ale ochilor și a proceselor de îmbătrânire la nivelul acestora.
 
Cu toate că există și unele forme de glaucom ce apar la naștere (adică congenitale) sau în timpul copilăriei (sau minore), de cele mai multe origlaucomul apare după al 4-lea deceniu de viață - și crește odată cu vârsta și frecvența acestuia. Totuși, nu există nicio diferență stabilită în mod clar între incidența glaucomului la bărbați și femei.
 
Prin Ziua Mondială a Glaucomului și Săptămâna Mondială a Glaucomului 6 — 12 martie 2016 se atrage atenția asupra acestei afecțiuni, astfel încât să se efectueze controale medicale perioade pentru a nu se mai ajunge în situații de pierdere a vederii din cauza glaucomului.  
Sursa: SanatateaTV