Info SănătateaTV.ro: Ministrul Sanatatii: „Intentionam sa demaram campanii de vaccinare in zonele cu focare de rujeola si populatie vulnerabila” Campanie de constientizare a importantei vaccinarii in scolile din Bucuresti OMS: Peste 19 milioane de copii din lumea intreaga sunt nevaccinati sau vaccinati partial Studentii Facultatii de Medicina din Bucuresti dau startul primei editii a Campaniei „Doneaza sange! Fii erou!” din 2018 Ministrul Sanatatii: „Intentionam sa demaram campanii de vaccinare in zonele cu focare de rujeola si populatie vulnerabila” Campanie de constientizare a importantei vaccinarii in scolile din Bucuresti OMS: Peste 19 milioane de copii din lumea intreaga sunt nevaccinati sau vaccinati partial Studentii Facultatii de Medicina din Bucuresti dau startul primei editii a Campaniei „Doneaza sange! Fii erou!” din 2018 Ministrul Sanatatii: „Intentionam sa demaram campanii de vaccinare in zonele cu focare de rujeola si populatie vulnerabila” Campanie de constientizare a importantei vaccinarii in scolile din Bucuresti OMS: Peste 19 milioane de copii din lumea intreaga sunt nevaccinati sau vaccinati partial Studentii Facultatii de Medicina din Bucuresti dau startul primei editii a Campaniei „Doneaza sange! Fii erou!” din 2018
Luni, 23 apr 2018      23:16
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Premiera nationala: Primul transplant de cord la un copil de trei ani

Premiera nationala: Primul transplant de cord la un copil de trei ani

14 ianuarie 2011    
Share pe Facebook

O echipă de medici de la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş a făcut, în premieră naţională, un transplant de cord la un copil de trei ani. Intervenţia a durat patru ore şi a avut loc în noaptea dintre 13 spre 14 ianuarie 2011.

Potrivit declaraţiei şefului Clinicii de Cardiologie Pediatrică din Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, dr. Horaţiu Suciu, făcute în cadrul unei conferinţe de presă, “s-a efectuat o intervenţie de transplant cardiac pe care noi o considerăm un eveniment datorită faptului că este, practic, transplant efectuat la un copil mic, de vârstă pediatrică, în România”.
 
Fetiţa care a primit o inimă nouă suferea de o cardiomiopatie dilatativă în formă avansată de la vârsta de un an şi trei luni, iar prognosticul pe termen scurt era foarte rău în absenţa unei intervenţii de transplant cardiac. Transplanturile la această vârstă sunt rare şi asta atât din cauza numărului redus de donatori sau a lipsei acestora la o astfel de categorie de pacienţi, cât şi din cauza faptului că există puţine servicii în care se pot efectua astfel de intervenţii, a mai declarat dr. Horaţiu Suciu.
 
Până la efectuarea intervenţiei a fost nevoie de efortul conjugat a numeroşi specialişti din Târgu Mureş, Bucureşti şi Timişoara, care au participat, tot în premieră naţională, la prelevarea de organe de la un copil cu vârstă de cinci ani, care suferise un traumatism cranio-cerebral într-un accident rutier.
 
Potrivit medicului anestezist ce a făcut parte din echipa operatorie, dr. Sorin Paşcanu, deşi operaţia în sine a decurs fără probleme, va urma o perioadă dificilă întrucât la o vârstă atât de fragedă şi la greutatea de doar nouă kilograme a copilului ar putea apărea oricând probleme. Rezultatul concret al intervenţiei va fi cunoscut cu exactitate abia peste trei sau patru săptămâni.
Sursa: SanatateaTV