Info SănătateaTV.ro: Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata
Sâmbătă, 21 apr 2018      09:55
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Prof. dr. Florin Mihaltan: Fumatul pasiv este a treia cauza a afectiunilor netransmisibile prevenibile

Prof. dr. Florin Mihaltan: Fumatul pasiv este a treia cauza a afectiunilor netransmisibile prevenibile

07 martie 2018    

Jumătate dintre fumătorii pe termen lung și o parte dintre nefumătorii expuși la fumatul pasiv mor prematur din cauze care au legătură cu fumatul, a avertizat prof. univ. dr. Florin Mihălțan, în cadrul Congresului Boli Cronice Netransmisibile 2018.

 
Potrivit statisticilor, fumatul pasiv este a a treia cauză a afecțiunilor prevenibile. Numai în Statele Unite, anual, fumatul pasiv provoacă afecțiuni și aproape 50.000 decese cauzate, printre altele, de boli de inimă, cancer pulmonar și Sindromul de Moarte Subită la Copil (SIDS), a explicat prof. univ. dr. Florin Mihălțan.
 
Specialistul a amintit că fumatul pasiv declanșează episoade de astm și crește severitatea atacurilor, activează trombocitele din sânge, inițiază procesul de ateroscleroză (blocarea arterelor inimii) conducând la infarct și provoacă iritarea ochilor, dureri de cap, tuse, dureri în gât, amețeli și greață.
 
Efectele fumatului pasiv pot fi prevenite cu ajutorul implementării politicilor anti-fumat care, potrivit statisticilor, sunt susținute de majoritatea românilor.
 
Potrivit datelor prezentate de prof. univ. dr. Florin Mihălțan, aproximativ trei sferturi din populația de fumători (73%) ar agrea asemenea politici, totuși ele se bucură de mai multe susținere în cadrul populației nefumătoare (91%).
 
Dintre fumători, susținerea vine din partea celor care fumează 10 - 20 de țigări pe zi, a arătat specialistul.
 
Politicile anti-fumat sunt susuținute în general de populația cu vârstă > 56 de ani și de către rezidenții mediului rural, a menționat prof. unv. dr. Florin Mihălțan. Astfel, potrivit datelor prezentate, aproape două treimi (62%) din populația României ar susține interzicerea comercializării tutunului.
 
 
 
Sursa: SanatateaTV