Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Marţi, 22 mai 2018      15:48
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Prof. dr. Gabriel Ioan Prada: „Longevitatea activa trebuie sa fie un obiectiv realizabil al geriatriei si gerontologiei”

Prof. dr. Gabriel Ioan Prada: „Longevitatea activa trebuie sa fie un obiectiv realizabil al geriatriei si gerontologiei”

12 ianuarie 2016    
Menținerea unei sănătăți optime odată cu înaintarea în vârstă, de a avea o bătrânețe sănătoasă, este un deziderat general, însă în majoritatea cazurilor, trecerea anilor înseamnă și instalarea diverselor afecțiuni.
 
„S-au făcut nişte studii recente relativ care au arătat că persoanele peste 80 de ani au cel puţin cinci afecţiuni care trebuie tratate, deci nu există persoană cu vârstă înaintată fără niciun fel de boală” a explicat pentru www.sanatateatv.ro prof. dr. Gabriel Gabriel Ioan Prada, Director Medical Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie „Ana Aslan”.
 
Astfel, un obiectiv realist și realizabil în ceea privește starea de sănătate a persoanelor în vârstă ar trebui să fie longevitatea activă, mai precis menținerea gradului de independenţă dorit de fiecare persoană în parte pentru cât mai mulți ani.
 
„Dorința de a realiza o bătrâneţe sănătoasă, adică să fim sănătoşi până la orice vârstă, e foarte dificilă, e chiar prea ambiţioasă, pentru că după definiţia OMS, sănătatea este bunăstare biologică, psihologică şi socială - foarte greu de realizat, adică această combinaţie, şi aceasta este realitatea. Definiţia aceasta este foarte bună şi reală, dar nu putem crea, nu putem obţine o sănătate de acest tip: perfect. Şi atunci cred că obiectul deocamdată, în momentula ctual, al dezvoltării medicinei şi a geriatriei în sine este puţin prea ambiţios şi atunci un obiectiv realizabil, cum spuneam anterior, este acesta al longevităţii active, adică să trăim mulţi ani, dar să ne menţinem nivelul dorit de independenţă şi de activitate.”,  a precizat prof. dr. Gabriel Ioan Prada.
 
În cazul vârstnicilor există anumite particularități de manifestare a bolilor, așa cum este manifestarea silențioasă, în care simptomele sunt aproape neobservabile, conducând la diagnosticări tardive sau manifestări atipice care pot modifica tabloul clinic și fac să nu fie identificată în timp afecțiunea. Pe de altă parte, mai explică specialistul, există și percepții, atât în rândul personalului medical, cât și printre varstnici, cum că orice modificare ar ține de vârsta cronologică, ceea ce conduce la trecerea cu vederea a unor afecțiuni grave.
 
În acest context, ar fi nevoie de crearea unui sistem de screening al persoanelor în vârstă.
 
„Noi propunem să creăm un sistem de screening al vârstnicilor, de tip ambulator, astfel încât persoanele între 65 şi 74 de ani să fie evaluate multidimensional de un geriatru o dată pe an. Aceasta s-ar adăuga la evaluarea medicului de familie, deci ar fi două evaluări pentru persoanelepeste 65 de ani. Pentru persoanele peste 75 de ani am propune două evaluări făcute de medicul geriatru şi s-ar adăuga la o evaluare făcută de medicul de familie, deci ar fi cam trei evaluări anuale. Aceasta ar putea să crească posibilitatea de diagnosticare precoce a unor afecţiuni la vârstnic, intervenţie precoce mult mai ieftină şi prevenirea complicaţiilor şi a spitalizărilor”, a mai adăugat prof. dr. Gabriel Ioan Prada, Director Medical Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie „Ana Aslan”. 
Sursa: SanatateaTV