Info SănătateaTV.ro: MS: A fost finalizat procesul de achizitie a vaccinului pneumococic conjugat cu 13 valente MS: A fost finalizat procesul de achizitie a vaccinului pneumococic conjugat cu 13 valente MS: A fost finalizat procesul de achizitie a vaccinului pneumococic conjugat cu 13 valente
Duminică, 20 aug 2017      03:15
Prof. univ. dr. Radu Voiosu: Boala de reflux gastroesofagian este o suferinta a epocii moderne

Prof. univ. dr. Radu Voiosu: Boala de reflux gastroesofagian este o suferinta a epocii moderne

14 august 2013    

Boala de reflux gastroesofagian reprezintă o anomalie a sfincterului esofagian inferior care permite conținutului alimentar și sucului gastric să urce în esofag. Mai mult decât atât, boala de reflux gastroesofagian este o suferință a lumii moderne cauzată de schimbarea stilului de viață.

Boala de reflux gastroesofagian este o suferință a epocii moderne, deși ea nu a fost descoperită acum. Prima descriere a bolii datează din 1936. Însă schimbarea stilului de viață a dus la o creștere spectaculoasă a incidenței, adică în fiecare an apare un număr nou de bolnavi, dar acest lucru echivalează cu reducerea numărului de ulcere. Dacă în anii 60 – 90 ulcerele erau foarte frecvente, după această perioadă frecvența crește în ceea ce privește boala de reflux gastroesofagian”, a declarat într-un interviu pentru www.sanatateatv.ro, prof. univ. dr. Radu Voiosu, medic primar gastroenterolog, Spitalul Clinic Colentina.
 
Printre factorii care declanșează  boala de reflux gastroesofagian se numără obezitatea, fumatul excesiv, consumul de băuturi alcoolice și carbogazoase, administrarea diverselor medicamente cum ar fi anticoncepționalele în cazul persoanelor tinere. De asemenea, sarcina este un factor important care poate duce la apariția bolii de reflux gastroesofagian. Mai exact, 80% din femeile însărcinate prezintă în trimestrul trei de sarcină simptome tranzitorii specifice bolii de reflux gastroesofagian.
 
Potrivit prof. univ. dr. Radu Voiosu, boala de reflux gastroesofagian nu poate fi vindecată, însă printr-un tratament adecvat și adoptarea unui stil de viață sănătos această afecțiune a tubului digestiv poate fi ținută sub control.
Sursa: SanatateaTV