Info SănătateaTV.ro: Statistici: Peste 30% dintre cancerele din sfera ginecologica sunt depistate in stadiile 2 si 3 Sorina Pintea: „Avem semnate cinci contracte pentru infiintarea unor centre de screening. Mai urmeaza trei” Specialisti din domeniul onco-ginecologic participa la Bucuresti la Forumul National de Gineco-Oncologie Statistici: Peste 30% dintre cancerele din sfera ginecologica sunt depistate in stadiile 2 si 3 Sorina Pintea: „Avem semnate cinci contracte pentru infiintarea unor centre de screening. Mai urmeaza trei” Specialisti din domeniul onco-ginecologic participa la Bucuresti la Forumul National de Gineco-Oncologie Statistici: Peste 30% dintre cancerele din sfera ginecologica sunt depistate in stadiile 2 si 3 Sorina Pintea: „Avem semnate cinci contracte pentru infiintarea unor centre de screening. Mai urmeaza trei” Specialisti din domeniul onco-ginecologic participa la Bucuresti la Forumul National de Gineco-Oncologie
Sâmbătă, 17 mar 2018      06:37
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Rezolutie impotriva violentei medicilor, semnata la Ljubljana de Colegiul Medicilor din Romania

Rezolutie impotriva violentei medicilor, semnata la Ljubljana de Colegiul Medicilor din Romania

21 septembrie 2017    

Colegiul Medicilor din România (CMR) este cosemnatarul unei declaraţii europene privind violenţa împotriva medicilor, se arată într-un comunicat de presă primit la adresa redacţiei www.sanatateatv.ro . Rezoluţia a fost semnată în data de 16 septembrie 2017, la Ljubljana, atât de CMR, reprezentat de dr. Gabriela Dascăl – secretar general al Biroului Executiv CMR, cât şi de alte asociaţii ale medicilor din 14 state din Europa Centrală şi de Est.

 

Conform Rezoluției de la Ljubljana, principalii factori care cauzează agresiuni fizice și verbale din partea pacienților sau aparținătorilor sunt: constrângerile economico-financiare asupra serviciilor de sănătate ce duc la lipsa forței de muncă, discrepanța din ce în ce mai mare dintre așteptările populației privind accesul facil la o gamă largă de servicii de sănătate de înaltă calitate și capacitatea sistemelor de asistență medicală de a le furniza, precum și faptul că nu există legi la nivel național care să protejeze suficient cadrele medicale.
 
De altfel, violența împotriva personalului medical are repercusiuni nu doar asupra personalului și a pacienților, ci şi asupra serviciului medical. De aceea, existenţa unor planuri de prevenire a violenţei atât la nivel național cât și la nivel de instituții medicale și a unei politici transparente și clare de toleranță zero față de violența împotriva profesioniștilor din domeniul sănătății este mai mult decât necesară.
 
Semnatarii rezoluţiei îndeamnă profesioniștii din domeniul sănătății, legislatorii și managerii de spitale să lucreze împreună și să susțină, să promoveze și să extindă combaterea actelor de violență, se mai arată în comunicatul de presă.
 
În ceea ce priveşte situaţia medicilor din România, un studiu realizat de Colegiul Medicilor din București arată că 85% din personalul medical intervievat a fost agresat verbal la locul de muncă, iar 10,2% s-au confruntat cu agresiuni fizice, însă mai puțin de jumătate dintre acestea au fost raportate la poliție.
 
Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, prevede ca faptele de agresiune la adresa personalului din sistemul sanitar, de la amenințare până la vătămare corporală gravă, să fie pedepsite cu închisoarea, în funcție de gravitatea lor, de la 6 luni la 12 ani.
Sursa: SanatateaTV