Info SănătateaTV.ro: O proteina asociata cu aparitia anxietatii si depresiei ar putea avea un rol si in declansarea diabetului, arata un nou studiu Specialist: Neindepartati, polipii pot afecta organele din jur, incepand cu urechea O proteina asociata cu aparitia anxietatii si depresiei ar putea avea un rol si in declansarea diabetului, arata un nou studiu Specialist: Neindepartati, polipii pot afecta organele din jur, incepand cu urechea O proteina asociata cu aparitia anxietatii si depresiei ar putea avea un rol si in declansarea diabetului, arata un nou studiu Specialist: Neindepartati, polipii pot afecta organele din jur, incepand cu urechea
Marţi, 16 ian 2018      21:26
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Romania va elabora si promova o Strategie Nationala pentru Dementa

Romania va elabora si promova o Strategie Nationala pentru Dementa

25 februarie 2016    

 România s-a alăturat noii Acțiuni Comune 2016-2019, ce prevede implementarea unor măsuri active de sprijinire a persoanelor cu demență. Acțiunea urmează să fie lansată în luna martie 2016 de Consiliul Uniunii Europene. Inițiativa a apărut ca urmare a întâlnirilor cu experți în domeniul demenței.

În acest proiect, țara noastră este reprezentată de Centrul Național de Sănătate Mintală și Luptă Antidrog (CNSMLA). Colaborarea cu Societatea Română Alzheimer are ca scop evaluarea sistemului rezidențial de îngrijiri din România al persoanelor cu demență, potrivit mesajului transmis de dr. Ileana Botezat-Antonescu, directorul CNSMLA, în cadrul conferinței de presă prilejuite de cea de-a VI-a ediție a Conferinței Naționale Alzheimer.

De altfel, România va elabora și promova o Strategie Națională pentru Demență care ar trebui să reunească toți factorii împlicați în managementul demenței: autorități, asociații profesionale, ONG-uri, reprezentanții familiilor persoanelor cu demență, instituții din domeniul social. Strategia va viza diagnosticul, intervenția timpurie, asigurarea de îngrijiri de specialitate, precum și acțiuni de informare, programe de instruire pentru profesioniștii care lucrează în domeniul psihogeriatriei și dezvoltarea de servicii în comunitate, după cum se arată în mesajul transmis de dr. Ileana Botezat-Antonescu.
 
În ceea ce privește situația actuală din statele membre alături de care România este parteneră în Acțiunea Comună 2016-2019 cu privire la asistența acordată persoanelor cu demență, trebuie menționat că Bulgaria a început în 2013 primul Plan Național pentru Demență, iar Grecia a elaborat la sfârșitul anului 2014 o Strategie Națională pentru Demență și un Plan de Acțiune și a înființat Observatorul Național pentru Demență. De asemenea, planuri naționale pentru demență există și în Olanda și Norvegia.
Sursa: SanatateaTV