Info SănătateaTV.ro: Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai
Vineri, 20 apr 2018      20:24
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Specialist: 5-10% din formele de cancer de san sunt mostenite genetic

Specialist: 5-10% din formele de cancer de san sunt mostenite genetic

11 martie 2016    
Factorii care pot favoriza apariția diferitelor tipuri de cancer sunt multipli, iar daca factori de risc așa cum sunt sedentarismul, alimentația bogată în grăsimi, dulciuri rafinate, alcoolul, fumatul pot fi evitați, alții nu pot fi influențați. Istoricul familial este unul dintre aceștia, în cazulcancerului de sân, respectiv al cancerului de ovar. Mai exact 5-10% din cazurile de cancer de sân sunt moștenite genetic.
 
„Unul din factorii de risc foarte important este istoricul familial. Acolo unde există mai multe persoane afectate de cancer de sân sau de cancer de ovar, riscul crește foarte mult. (...) În mod general, dacă e să ne referim,  5-10% din formele de cancer de sân sunt date de predispoziția familială.”, a explicat Dr. Florina NedeleaCoordonatorul Departamentului de Genetică Medicală, Spitalul Clinic Filantropia, în cadrul Conferinței-dezbatere „Dialoguri pentru viață: Sănătatea feminină și Oncologia”, de la București.
 
Mutațiile la nivelul genelor BRCA - BRCA 1 și BRCA 2 sunt cele implicate în apariția cancerelor de sân și de ovarSocietatea Europeană pentru Oncologie Medicală precizează că riscul unei persoane cu mutația genei BRCA1 de a dezvolta cancer mamar este de 80-85%, iar riscul ca acesta să fie forma bilaterală – adică afectarea să fie la ambii sânii- este de 60%.
 
„Cel mai frecvent implicate sunt genele BRCA1 și BRCA2. Ele cresc semnificativ de 10 până la 20 de ori riscul de face cancer de sân. (...) am avut pe cineva în familie eu am în primul rând un risc. Există posibilitatea de testare genetică. (...) acolo unde se confirmă că este o mutație prin aceste gene, BRCA 1 și BRCA 2, poate mai sunt și alte gene care cresc riscul pentru cancerul de sân. (...) Vreau să vă spun că cele două gene,BRCA 1 și BRCA2, cresc semnificativ riscul și pentru cancerul de ovar.”, a mai explicat Dr. Nedelea.
 
Astfel, specialiștii recomandă persoanelor care au avut cazuri de cancer în familie să înceapă screening-ul cu 5 ani mai devreme față de restul. Totodată, femeile care au un istoric familial cu cancer, ar putea apela la testări genetice pentru a identifica posibile mutații responsabile de dezvoltarea unei afecțiuni oncologice și a depista o eventuală tumoră malignă din faze incipiente. 
Sursa: SanatateaTV