Info SănătateaTV.ro: Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti, acreditat ca centru de expertiza pentru boli hematologice rare Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti, acreditat ca centru de expertiza pentru boli hematologice rare Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti, acreditat ca centru de expertiza pentru boli hematologice rare Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal
Joi, 26 apr 2018      09:46
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Specialisti: Terapia hiperbara este standardul ingrijirii plagilor. Tratamentul ar fi foarte util si in Romania

Specialisti: Terapia hiperbara este standardul ingrijirii plagilor. Tratamentul ar fi foarte util si in Romania

26 februarie 2016    
Patologia plăgilor reprezintă o problemă atât pentru pacient – în ceea ce privește calitatea vieții și speranța de viață-, dar și pentru medic – îngrijirea plăgilor și evitarea complicațiilor ce le implică. Rezultate foarte bune în tratare a rănilor sunt obținute printr-o metodă terapeutică modernă care utilizează oxigenul hiperbar.
 
Principalele indicații terapeutice vizează tratarea leziunilor cauzate de complicații ale diabetuluiarsuri sau radioterapie, în cazul bolnavilor de cancer, au explicat specialiștii.
 
„(Terapia hiperbară, n.r. )este folosită din ce în ce mai mult în lumea medicală. Au fost descoperite noi valențe ale acestei terapii hiperbare și anume creșterea vascularizației la nivelul țesuturilor care sunt afectate de diverse patologii cum ar fi diabetul, cum ar fi necroza după o radiație, arsurile, plăgile cronice datorate bolilor arteriale sau venoase la nivelul membrelor inferioare în special (…) Pe lângă alte terapii inovatoare această terapie hiperbară aduce un suflu nou ca să zic așa în această luptă pentru calitatea vieții și ne ajută pe noi să evităm anumite infecții, anumite amputații – vorbesc pe plăgile cronice-, și bineînțeles să avem speranțe mai mari în terapia arșilor mari.”, a declarat Dr. Cristian Nițescu, Medic Primar Chirurgie Plastică și Estetică, Director Medical Spitalul Clinic de Urgență de Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri București, în cadrul Conferinței Hyperbaric Oxygen Therapy (HBOT) găzduită de Ambasada Statelor Unite în România.
 
Radioterapiachimioterapia și chirurgia sunt tratamente frecvent efectuate unui pacient cu cancer, însă acestea cresc posibilitatea dezvoltării necrozelor. Terapia hiperbară ajută pacientul în procesul de vindecare prin aportul de oxigen pe care îl aduce țesuturilor.
 
„Pacienții oncologici sunt pacienți cu multe slăbiciuni, ca să spun așa, sunt afectați de boala lor în multiple feluri, și-atunci aportul de oxigen îmbunătățește vindecarea. Printre principalele aplicații sunt sechelele după radioterapie, pentru că iradierea distruge celulele, distruge vasele de sânge și afectează oxigenarea. Deci îmbunătățind aportul de oxigen printr-o terapie hiperbară ajutăm vindecarea, reducem riscul de complicații, riscul de radio-necroze, riscul de complicații septice. Grăbim vindecarea în cazul intervențiilor chirurgicale, mai ales pe teren iradiat sau la pacienți după chimioterapie. Pentru că prin chimioterapie, numărul de globule roșii –cele care transportă sânge- scade, ș-atunci crescând încărcătura pe fiecare celulă, aducem un aport de oxigen. Oxigenul ajută vindecarea și-atunci, în toate aceste domenii este foarte util.”, a explicat Conf. dr. Dan Eniu, Medic Primar Chirurgie Generală, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță", din Cluj-Napoca.
 
În România sunt prea puține centre ce asigură terapia hiperbară pacienților, însă tratamentul nu este decontat de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
 
„Constanța este un oraș care dispune de o facilitate hiper-ultra-modernă de tratament în domeniul cronic, în domeniul wound care,  în domeniul rănilor dificile, a arșilor cât și în domeniul de terapie intensivă. Și Târgu Mureș mai este al doilea oraș care dispune de o asemenea facilitate (…) Există un vid în legislația în această privință, din păcate, care nu protejează specialitatea de medicină hiperbară.”, a indicat Dr. Bogdan Cristian Ion, Medic Specialist în Medicină Hiperbară, șef al Clinicii de Medicină Hiperbară.
 
Terapia hiperbară poate ajuta foarte mult pacienții din România, iar specialiștii sunt de părere că un astfel de tratament ar trebui să fie accesibil și în țara noastră.
 
„Este practic un element esențial pentru orice secție care tratează arsuri, plăgi cronice,  diabetice, după cum ați auzit sau de naturi din acestea care duc la o evoluție cronică care nu pot fi vindecate prin mijloace tradiționale. Este o metodă care, după cum ați auzit, accelerează vascularizația, pentru că de vascularizație este vorba și, care, îmbunătățește viteza rezultatului și calitatea rezultatului. Nici nu costă atât de mult, adică se poate într-un termen foarte scurt recupera banii pe care îi dai pe acest aparat. 2 milioane de lei noi. ”, a declarat Prof. dr. Dan Mircea Enescu, Medic primar Chirurgie Plastică - Microchirurgie Reconstructivă, Manager Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu”
 
„Consider o necesitate. Practic aș spune că e inacceptabil ca să nu existe în România, la populația pe care o avem și la numărul de locuitori și la nivelul ridicat al medicinei pe care le avem cred că este inacceptabil să nu avem accesul la terapie hiperbară. Având în vedere că sunt pacienți din  România care au nevoie de terapie, se deplasează în străinătate – deci costurile sunt mari. acele costuri de deplasare în străinătate ar putea să fie investite, reorientate spre aceste camere în România.”, a explicat și Conf. dr. Dan Eniu.  
Sursa: SanatateaTV