Info SănătateaTV.ro: Sorina Pintea, despre Spitalul de Arsi: „Vor exista masuri administrative, dar cel mai important e ca spitalul sa functioneze” Dr. Cristian Grasu: Romania ar avea nevoie de aproximativ 130 de kilograme de imunoglobulina Comisia Europeana a aprobat un nou medicament pentru tratarea unei forme rare si agresive de cancer de piele Cercetatorii au descoperit o noua familie de antibiotice in mostre de sol Sorina Pintea, despre Spitalul de Arsi: „Vor exista masuri administrative, dar cel mai important e ca spitalul sa functioneze” Dr. Cristian Grasu: Romania ar avea nevoie de aproximativ 130 de kilograme de imunoglobulina Comisia Europeana a aprobat un nou medicament pentru tratarea unei forme rare si agresive de cancer de piele Cercetatorii au descoperit o noua familie de antibiotice in mostre de sol Sorina Pintea, despre Spitalul de Arsi: „Vor exista masuri administrative, dar cel mai important e ca spitalul sa functioneze” Dr. Cristian Grasu: Romania ar avea nevoie de aproximativ 130 de kilograme de imunoglobulina Comisia Europeana a aprobat un nou medicament pentru tratarea unei forme rare si agresive de cancer de piele Cercetatorii au descoperit o noua familie de antibiotice in mostre de sol
Duminică, 18 feb 2018      20:17
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Studiu: Alimentatia bogata in fibre ajuta la evitarea bolilor in randul persoanelor in varsta, printre care si depresia

Studiu: Alimentatia bogata in fibre ajuta la evitarea bolilor in randul persoanelor in varsta, printre care si depresia

16 iunie 2016    
Oamenii de știință de la Institutul de Cercetare Medicală din Westmead (Australia) au constatat că un consum a unei cantități potrivite de fibre din pâine, cereale și fructe poate ajuta la evitarea hipertensiunii, diabetului zaharat, bolii Alzheimer, depresiei sau oricărei forme de handicap funcțional în rândul persoanelor în vârstă, potrivit unui comunicat de presă al Institutului din Australia.
 
Cercetătorii au explorat relația dintre nutriție (carbohidrați) și îmbătrânirea sănătoasă într-un studiu efectuat pe un grup de peste  1.600 de adulți cu vârsta peste 50 de ani. Scopul cercetării a fost acela de a corela nutriția cu factorii de risc pentru pierderi senzoriale pe termen lung și a bolilor sistemice.
 
Oamenii de știință au descoperit că, dintre toți factorii pe care i-au examinat (printre care aportul total de carbohidrați, aportul total de fibre, indicele glicemic, nivelul glicemic în perioada sarcinii sau aportul de zahăr), s-a evidențiat consumul ridicat de fibre. Cercetătorii au denumit acest rol al fibrelor „succesul îmbătrânirii” și au definit îmbătrânirea de succes. Astfel, acest proces constă în absența invalidității, simptomelor depresive, tulburărilor cognitive, a simptomelor respiratorii și a bolilor cronice (inclusiv cancerul, bolilor coronariene, accidentului vascular cerebral) în rândul persoanelor în vârstă.
 
Studiul a arătat că persoanele care au consumat o cantitate crescută de fibre sau de fibră totală au avut o probabilitate de aproape 80% mai mare de a trăi o viață lungă și sănătoasă după 10 ani de monitorizare. Aceștia au fost mai puțin susceptibili de a suferi de hipertensiune, diabet zaharat, boala Alzheimer, depresie sau orice formă de handicap funcțional.
 
Potrivit autorului principal al studiului, acesta reprezintă prima cercetare științifică de acest gen prin care se verifică relația dintre aportul de carbohidrați și îmbătrânirea sănătoasă, iar prin rezultatele obținute se pot justifica investigațiile suplimentare.

    

Sursa: SanatateaTV