Info SănătateaTV.ro: O proteina asociata cu aparitia anxietatii si depresiei ar putea avea un rol si in declansarea diabetului, arata un nou studiu Specialist: Neindepartati, polipii pot afecta organele din jur, incepand cu urechea O proteina asociata cu aparitia anxietatii si depresiei ar putea avea un rol si in declansarea diabetului, arata un nou studiu Specialist: Neindepartati, polipii pot afecta organele din jur, incepand cu urechea O proteina asociata cu aparitia anxietatii si depresiei ar putea avea un rol si in declansarea diabetului, arata un nou studiu Specialist: Neindepartati, polipii pot afecta organele din jur, incepand cu urechea
Marţi, 16 ian 2018      21:26
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Test autoadministrabil pentru depistarea HIV, lansat in Romania

Test autoadministrabil pentru depistarea HIV, lansat in Romania

08 noiembrie 2017    
O companie farmaceutică din Statele Unite a adus pe piața din România testul autoadministrabil pentru depistarea HIV. Testul este disponibil în farmacii, fără prescripție medicală, iar pentru efectuarea sa este necesară doar o picătură de sânge.
 
România este a patra țară din Europa care introduce pe piață testul autoadministrabil.
 
Fiecare kit de testare este furnizat împreună cu un prospect informativ despre utilizarea testului, dar și despre servicii de consiliere în domeniu.
Potrivit reprezentanților companiei, testul se adresează oricărei persoane, iar eficacitatea sa a fost de 99,8% în cazul persoanelor neinfectate, în timp ce 100% dintre cei infectați au fost detectați corect.
 
Potrivit prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institului de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, testul este unul extrem de benefic pentru persoanele care nu știu dacă sunt infectate sau nu.
 
Este un test deosebit de benefic pentru că, odată făcut şi depistată o infecţie potenţială într-un stadiu precoce şi instaurată terapia specifică, face ca acea persoană să ducă o viaţă absolut normală, asemănătoare cu a unei persoane care nu este infectată cu HIV ”, a explicat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.
 
Potrivit acestuia, testul este foarte precis, iar în cazul în care o persoană este depistată pozitiv, ea trebuie să se ducă la medic pentru investigații ulterioare.
 
Este un test sensibil şi specific, adică odată ieşit pozitiv este clar că este pozitiv. Asta însă înseamnă că persoana respectivă va trebui să se ducă la medic, fie începând cu medicul de familie, fie începând cu medicul specialist de boli infecţioase, astfel încât să se meargă cu diagnosticul mai departe, să se stabilească stadiul de infecţie şi să se pună şi terapia specifică”, a subliniat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.
 

Potrivit datelor furnizate de Comisia națională de Luptă Anti-SIDA, din cadrul Institului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, în România sunt înregistrați peste 14.600 de pacienți HIV/SIDA, iar aproape jumătate dintre aceștia au vârste cuprinse între 25 și 29 de ani

Sursa: SanatateaTV