Info SănătateaTV.ro: Cunoscutul psiholog Robert Epstein vine la Bucuresti pentru un workshop de psihologie si behaviorism CNAS incepe distribuirea a sute de mii de carduri de sanatate Ministrul Sanatatii cere convocarea de urgenta a ministrilor UE pentru a stopa practica exportului paralel cu medicamente Diabetologia romaneasca marcheaza Ziua Mondiala de lupta impotriva Diabetului 2017 la Timisoara Asociatia Romana de Cancere Rare a lansat astazi Saptamana de constientizare privind Leucemia Mieloida Cronica in Romania Cunoscutul psiholog Robert Epstein vine la Bucuresti pentru un workshop de psihologie si behaviorism CNAS incepe distribuirea a sute de mii de carduri de sanatate Ministrul Sanatatii cere convocarea de urgenta a ministrilor UE pentru a stopa practica exportului paralel cu medicamente Diabetologia romaneasca marcheaza Ziua Mondiala de lupta impotriva Diabetului 2017 la Timisoara Asociatia Romana de Cancere Rare a lansat astazi Saptamana de constientizare privind Leucemia Mieloida Cronica in Romania Cunoscutul psiholog Robert Epstein vine la Bucuresti pentru un workshop de psihologie si behaviorism CNAS incepe distribuirea a sute de mii de carduri de sanatate Ministrul Sanatatii cere convocarea de urgenta a ministrilor UE pentru a stopa practica exportului paralel cu medicamente Diabetologia romaneasca marcheaza Ziua Mondiala de lupta impotriva Diabetului 2017 la Timisoara Asociatia Romana de Cancere Rare a lansat astazi Saptamana de constientizare privind Leucemia Mieloida Cronica in Romania
Marţi, 19 sep 2017      19:56
Ziua Internationala a Bolilor Rare, marcata pe 29 februarie

Ziua Internationala a Bolilor Rare, marcata pe 29 februarie

29 februarie 2016    
Ultima zi din februarie este dedicată Zilei Internaționale a Bolilor Rare, campanie lansată în 2008 de către Organizația Europeană pentru Boli Rare (EURORDIS).
 
La nivelul anului 2016, se cunosc peste 8000 de boli rare, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Numărul acestor tipuri de boli, care au fost identificate în ultimii 20 de ani, a crescut cu peste 50%. În ceea ce privește numărul cazurilor, acesta atinge câteva milioane la nivel global.
 
În România, numărul persoanelor cu boli rare nu se cunoaște cu exactitate. Tocmai de aceea, Alianța Națională pentru Boli Rare România(ANBRaRo) este de părere că o intervenție centralizată, la nivel național, ar fi mai mult decât necesară pentru a se cunoaște numărul exact.
 
boală rară reprezintă orice afecţiune ce este prezentă la 1 din 2000 de persoane, potrivit EURORDIS. Statistica Comunității Europenearată că în Uniunea Europeană, cel puţin 30 de milioane de persoane ar putea fi afectate de una dintre cele peste 6.000 de boli rare existente în această zonă. Aceeași sursă arată că 80% din bolile rare sunt de origine genetică, în timp ce unele sunt rezultatul infecțiilor (bacteriene sau virale), alergiilor şi factorilor de mediu, iar altele pot fi degenerative sau proliferative.
 
În ceea ce privește copiii, cel puțin 50% din bolile rare sunt înregistrate la vârste fragede, mai indică EURORDIS. Semnele și simptomele pot fi vizibile încă de la naştere sau din primii ani ai copilăriei, însă jumătate din bolile rare se manifestă clinic la vârstă adultă fiind însoţite, în general, de dificultăţi motorii şi/sau senzoriale.  
Sursa: SanatateaTV