Info SănătateaTV.ro: Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti, acreditat ca centru de expertiza pentru boli hematologice rare Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti, acreditat ca centru de expertiza pentru boli hematologice rare Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti, acreditat ca centru de expertiza pentru boli hematologice rare Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal
Joi, 26 apr 2018      09:44
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Ziua Internationala a Sclerozei Multiple – sprijin si incurajare pentru pacientii din Romania

Ziua Internationala a Sclerozei Multiple – sprijin si incurajare pentru pacientii din Romania

30 mai 2017    
Aproximativ 10 000 de persoane sunt afectate de scleroză multiplă în România, o afecțiune neurologică diagnosticată de obicei între 20 și 40 de ani. Scleroza multiplă afectează însă și copii sau vârstnici, cauzele fiind reprezentate de factori imunologici, de mediu, virali și genetici. Conform Asociației de Scleroză Multiplă din România (ASMR) pacienții sunt considerați persoane cu  dizablități deosebite în evoluție, care trebuie să beneficieze de tratament toată viața.
 
În contextul Zilei Internaționale a Sclerozei Multiple, marcate în fiecare an în data de 30 mai, în România a fost încheiat traseul național al campaniei de încurajare a pacienților cu această boală, numită Ștafeta Ciclistiă SM.
 
În cadrul evenimentului s-a realizat un rond de sute de flori simbolice din carton pe care au fost scrise mesaje de încurajare pentru persoanele afectate de scleroză multiplă, mesaje colectate de pe traseul ștafetei, care a pornit la Oradea în 17 mai, marcând până la București 16 comunități locale.
 
Conform ASMR obiectivul acțiunii este realizarea unui eveniment recreativ itinerant, de tip ștafetă ciclistă, cu participarea voluntarilor, copii, tineri, a persoanelor afectate de scleroză multiplă și a familiei acestora, într-un demers comunitar de susținere a cauzei.
 
Fiecare eveniment local a inclus diferite activități, cum ar fi: testarea bicicletei diagnosticate cu scleroză multiplă, realizarea a trei ateliere de recuperare pentru pacienții prezenți (kinetoterapie, psihoterapie de grup și asistență socială), miniactivități artistice, socializare în comunitatea locală.
 
Campania este înscrisă în calendarul mondial al World MS Day, care în 2017 este dedicată temei Life with MS (viața cu scleroză multiplă), cu scopul de a culege mărturii de la pacienți și încurajări pentru aceștia.
 

Printre simptomele sclerozei multiple se numără dereglerări de vedere, probleme de echilibru și coordonare a mișcărilor, flascitate, spasticitate, dereglări ale simțurilor, durere, oboseală, probleme în vorbire, disfuncții cognitive, sensibilitate la căldură. Scleroza multiplă poate fi diagnosticată prin examen neurologic, RMN sau puncție lombară. Prin tratament și ajustări ale modului de viață pacienții pot duce vieți productive, împlinite și relativ normale. 

Sursa: SanatateaTV