Info SănătateaTV.ro: Cunoscutul psiholog Robert Epstein vine la Bucuresti pentru un workshop de psihologie si behaviorism CNAS incepe distribuirea a sute de mii de carduri de sanatate Ministrul Sanatatii cere convocarea de urgenta a ministrilor UE pentru a stopa practica exportului paralel cu medicamente Diabetologia romaneasca marcheaza Ziua Mondiala de lupta impotriva Diabetului 2017 la Timisoara Asociatia Romana de Cancere Rare a lansat astazi Saptamana de constientizare privind Leucemia Mieloida Cronica in Romania Cunoscutul psiholog Robert Epstein vine la Bucuresti pentru un workshop de psihologie si behaviorism CNAS incepe distribuirea a sute de mii de carduri de sanatate Ministrul Sanatatii cere convocarea de urgenta a ministrilor UE pentru a stopa practica exportului paralel cu medicamente Diabetologia romaneasca marcheaza Ziua Mondiala de lupta impotriva Diabetului 2017 la Timisoara Asociatia Romana de Cancere Rare a lansat astazi Saptamana de constientizare privind Leucemia Mieloida Cronica in Romania Cunoscutul psiholog Robert Epstein vine la Bucuresti pentru un workshop de psihologie si behaviorism CNAS incepe distribuirea a sute de mii de carduri de sanatate Ministrul Sanatatii cere convocarea de urgenta a ministrilor UE pentru a stopa practica exportului paralel cu medicamente Diabetologia romaneasca marcheaza Ziua Mondiala de lupta impotriva Diabetului 2017 la Timisoara Asociatia Romana de Cancere Rare a lansat astazi Saptamana de constientizare privind Leucemia Mieloida Cronica in Romania
Marţi, 19 sep 2017      20:05

Cum se formeaza mecanismul de rezistenta la antibiotice?

07 martie 2017    
Antibioticele reprezintă o clasă de medicamente, folosite în scopul tratării bolilor provocate de bacterii. Antibioticele au proprietatea numită selectivitate, astfel ele identificând microbii și distrugându-i numai pe aceștia. Consumul iresponsabil și greșit de antibiotice poate duce însă la rezistență la antibiotice.
 
„Problema este că în timp, microbii, venind în contact cu antibioticele, dezvoltă rezistență la aceste antibiotice. Rezistența se produce prin mutații genetice, iar când apare o tulpină de microb rezistent, aceasta se dezvoltă. Rezistența microbilor la antibiotice depinde de cât de mult și de cât de incorect a fost utilizat medicamentul în zona geografică respectivă”, a declarat pentru www.sanatateatv.ro prof. dr. Ion Fulga, Șef Disciplină de Farmacologie și Farmacoterapie, Facultatea de Medicină, UMF Carol Davila.
 
Antibioticele ar trebui să se elibereze numai pe bază de rețetă şi doar la recomandarea medicului.
 

În primul rând, trebuie să se deceleze dacă boala este microbiană sau virală. Dacă boala este virală, antibioticele nu au efect. În al doilea rând, să se identifice microbul care produce boala, apoi să se știe la ce antibiotice este sensibil acel microb, după care să se cunoască și lucruri mai detaliate, spre exemplu dacă antibioticul respectiv pătrunde și se concentrează la locul infecției. Tratamentul cu antibiotic trebuie să se realizeze numai la recomandarea medicului”, a mai declarat prof. dr. Ion Fulga.