Info SănătateaTV.ro: Ministrul Sanatatii: „Intentionam sa demaram campanii de vaccinare in zonele cu focare de rujeola si populatie vulnerabila” Campanie de constientizare a importantei vaccinarii in scolile din Bucuresti OMS: Peste 19 milioane de copii din lumea intreaga sunt nevaccinati sau vaccinati partial Studentii Facultatii de Medicina din Bucuresti dau startul primei editii a Campaniei „Doneaza sange! Fii erou!” din 2018 Ministrul Sanatatii: „Intentionam sa demaram campanii de vaccinare in zonele cu focare de rujeola si populatie vulnerabila” Campanie de constientizare a importantei vaccinarii in scolile din Bucuresti OMS: Peste 19 milioane de copii din lumea intreaga sunt nevaccinati sau vaccinati partial Studentii Facultatii de Medicina din Bucuresti dau startul primei editii a Campaniei „Doneaza sange! Fii erou!” din 2018 Ministrul Sanatatii: „Intentionam sa demaram campanii de vaccinare in zonele cu focare de rujeola si populatie vulnerabila” Campanie de constientizare a importantei vaccinarii in scolile din Bucuresti OMS: Peste 19 milioane de copii din lumea intreaga sunt nevaccinati sau vaccinati partial Studentii Facultatii de Medicina din Bucuresti dau startul primei editii a Campaniei „Doneaza sange! Fii erou!” din 2018
Luni, 23 apr 2018      23:24
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Statistici: Romania, pe locul patru la consumul de antibiotice si pe primul loc la rezistenta bacteriilor la antibiotice

10 noiembrie 2017    

Specialiştii atrag atenţia că România se situează pe locuri fruntaşe, în Uniunea Europeană, în ceea ce priveşte consumul de antibiotice şi rezistenţa bacteriană. În lipsa implementării unor măsuri concrete, boli tratabile în prezent ar putea să nu îşi mai găsescă în viitor rezolvare prin terapie antibiotică.

„Ne găsim după 75 de ani de utilizare a antibioticelor în situaţia în care discutăm despre bacterii super rezistente, care produc infecţii netratabile la momentul de faţă. Acest lucru poate să aibă un impact extraordinar de mare în următorii 30 de ani asupra sănătăţii publice, iar boli actualmente tratabile vor deveni netratabile din punct de vedere al terapiei antibiotice. Suntem încă pe primele locuri în ceea ce priveşte rezistenţa bacteriană şi pe locul patru în Uniunea Europeană consumul de antibiotice”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, preşedinte Societatea de Microbiologie.

Pe de altă parte, specialiştii atenţionează încă o dată asupra faptului că populaţia trebuie să înţeleagă că antibioticele nu sunt eficiente în cazul infecţiilor virale, ci doar în cele bacteriene. Iar în acest ultim caz, respectiv al infecţiilor bacteriene, antibioticele trebuie luate doar la recomandarea medicului, nicidecum din proprie iniţiativă.
Consumul în exces de antibiotice şi rezistenţa bacteriană, probleme întâlnite în multe ţări din întreaga lume, nu doar în România, ar putea fi reduse prin educaţie, informare continuă şi  corectă a populaţiei, dar şi prin măsuri concrete ce trebuie luate la nivel naţional.
 
„Măsurile de prevenţie şi control precare ale infecţiilor, şi vorbesc de o situaţie la nivel global nu vorbesc doar despre România pentru că este o problemă în întreaga lume, este un alt lucru (n.r. de care ar trebui să ţinem cont). (...) Nu ne putem aştepta ca noi generaţii de antibiotice să fie dezvoltate foarte curând. Şi chiar dacă am vedea noi generaţii de antibiotice, ele nu ar fi la fel de puternice încât să ucidă şi să lupte împotriva acestor microorganisme care sunt deja atât de rezistente încât niciun antibiotic nu le mai poate distruge. (...) Acţiunile în acest sens încep cu noi, ca indivizi, trebuie să urmăm recomandările medicilor, nu ne putem autotrata. Trebuie să ascultăm profesioniştii. Şi atunci când vine vorba de profesionişti, ei de asemenea trebuie să aibă grijă de pacienţii lor. Este vorba de factorii de decizie care trebuie să sprijine politicile naţionale şi să lupte împotriva rezistenţei microbiene”, a subliniat dr. Miljana Grbic, şef Biroul OMS pentru România.