Autismul este o tulburare de dezvoltare, care înregistrează o creştere alarmantă la nivel internaţional. Se estimează că, în toată lumea, incidenţa acestei afecţiuni este de 1 la 150 de copii.

În acest context, dar şi cu prilejul Zilei Internaţionale de Conştientizare a Autismului, ce se desfăşoară în fiecare an pe 2 aprilie, Asociaţia pentru Intervenţie Terapeutică în Autism împreună cu Asociaţia Naţională pentru Copiii şi Adulţii cu Autism din România şi compania Houston NPA a organizat în perioada 1-2 aprilie, în Bucureşti, Conferinţa Naţională „Terapii şi intervenţii în autism”. Evenimentul are ca scop principal tragerea unui semnal de alarmă asupra incidenţei în creştere a autismului, marcarea unei colaborări semnificative între specialiştii implicaţi în managementul autismului din România şi familiile persoanelor cu autism, precum şi prezentarea informaţiilor cu privire la depistarea precoce, evoluţia, terapiile şi standardele de îngrijire specifice persoanelor cu autism.

Potrivit psihologului Daniela Martinescu, preşedintele Asociaţiei pentru Intervenţie Terapeutică în Autism, „acest eveniment este extrem de important. Participând la această conferinţă ne vom putea crea o imagine clară asupra problematicii autismului, terapiilor şi intervenţiilor în autism în România”. În acelaşi timp, psihologul a mai subliniat şi că se fac demersuri pentru acreditarea terapiei ABA şi terapeuţilor, dar şi faptul că în ţara noastră sunt puţine centre care oferă programe de terapii copiilor cu autism şi că numărul celor care beneficiază de astfel de terapii este destul de mic întrucât costurile variază între 1.000 şi 1.500 de euro pe lună, transmite corespondentul Sănătatea TV, prezent la eveniment.

În ceea ce priveşte nevoile unui pacient cu autism, preşedintele Asociaţiei naţionale pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România, Georgeta Crişu, a declarat că „intervenţiile şi supravecherea acestor persoane trebuie să se facă pe toată durata vieţii. De aceea sunt necesare strategii de intervenţii la toate categorile de vârstă, iar accesul la servicii să nu fie discriminatoriu. Plus că în România nu există statistici oficiale, estimările sunt undeva la 30.000 de persoane, nu există un program naţional pentru autism, ci doar o lege ce nu poate fi aplicată deoarece nu are norme de aplicare”.

SănătateaTV.ro