Autismul este o tulburare neurobiologică care apare la copii fie la naştere fie la vârsta de doi ani, afecţiune care în ţara noastră este tot mai frecventă. Creşterea numărului de cazuri diagnosticate se datorează şi screeningului care se face în acest domeniu.

„Practic 1 din 88 de copii, în acest moment, este diagnosticat cu autism. Asta arată statisticile la nivel mondial şi asta reflectă şi România. În ultimul an, 3000 de copii noi au fost raportaţi. Odată cu aplicarea screening-ului şi a decontării lui numărul de copii care ajung către centre sau către servicii de terapie creşte. Screening-ul are un număr de nouă întrebări, este extrem de simplu şi ar trebui să ridice un semn de întrebare medicului de familie, care trebuie să trimită copilul către specialist”, a declarat Daniela Bololoi, preşedinte Asociaţia HelpAutism.

Deşi  autorităţile au pus bazele unor strategii prin care să crească calitatea vieţii persoanei cu tulburări din spectrul autist, totuşi mai sunt mulţi paşi de făcut. Printre aceştia se numără şi formarea de specialişti special pregătiţi în acest domeniu.

„Un copil cu autism are nevoie de cel puțin 4 ore de terapie pe zi, prin urmare este foarte importantă pregătirea psihologilor. Este important să existe un master în ABA, singura metodă dovedită științific că are impact în recuperare”, a precizat Anca Dumitrescu, primul specialist român acreditat BCBA.

În România sunt în prezent 14 specialişti. Iar asta în timp ce în Bulgaria nu există astfel de specialişti în autism, în Rusia sunt 5, în Ungaria sunt 2, iar în Turcia un specialist. Costul unei terapii variază între 2000 si 4000 RON pe luna în funcţie de locaţia unde copilul respectiv urmează terapia.

Declaraţiile au fost făcute în cadrul celei de-a IV-a editii a Conferinţei internaţionale ABA 2015, ce a primit certificarea Behavior Analyst Certification Board – principala instituţie de acreditare a practicienilor ABA.

SănătateaTV.ro