Deși este una dintre cele mai vechi afecțiuni medicale, oamenii de știință nu știu cu siguranță cum se formează piatra la rinichi. Totuși, potrivit specialiștilor, există câțiva factori majori care pot provoca apariția lor: deshidratarea și stilul de viață al unei persoane.

Persoanele care suspectează că au pietre la rinichi sau cele care sunt expuse riscului de a le dezvolta trebuie să se ducă la doctor, pentru a li se prescrie un tratament sau pentru a li se spune ce alimente trebuie să evite. Există totuși câteva măsuri pe care le putem lua pentru a evita apariția lor:

1. Hidratarea

Pentru mulți oameni, consumul a opt pahare de apă pe zi, doza recomandată de specialiști, nu este suficientă. Pentru a reduce riscul apariției pietrelor la rinichi, o persoană poate încerca să bea 12 pahare de apă pe zi.

Potrivit specialiștilor, cel puțin jumătate din cantitatea de lichide consumată zilnic ar trebui să fie apă. Băuturile pe bază de cafeină, cele carbogazoase sau dulci pot crește riscul apariției pietrelor la rinichi.

2. Reducerea consumului de sare

Sarea poate provoca retenție de apă și poate duce la deshidratare. Adulții ar trebui să nu consume zilnic, mai mult de o linguriță de sare de masă.  Între alimentele bogate în sare, care ar trebui evitate, se numără chips-urile, cele mai multe mâncăruri semi-preparate, supele la conservă sau carnea afumată.

3. Menținerea unei greutăți sănătoase

În timp ce o greutate peste limita normală pune presiune pe rinichi, slăbitul necontrolat poate duce la creșterea riscului apariției pietrelor la rinichi. De aceea, dietele rapide, bazate pe un consum redus de carbohidrați sau pe unul crescut de proteine animale ar trebui evitate.

4. Limitarea consumului de alimente bogate în oxalat de calciu

Deși pietrele la rinichi pot fi de diferite tipuri, cele mai des întâlnite sunt formate din oxalat ce calciu. Potrivit unui studiu realizat în 2014, aproape 67% dintre numărul total de pietre descoperite la pacienți erau pe bază de oxalat de calciu. Între alimentele bogate în oxalat de calciu se numără cartofii, spanacul, ciocolata, anumite tipuri de alune, soia, ceaiul sau sucurile de grapefruit și afine.

5. Reducerea cantității de alcool consumate

Alcoolul determină eliminarea lichidelor din organism, fapt ce poate duce la deshidratare.

6. Evitarea consumului excesiv de cafeină

Cafeina accelerează metabolismul și cauzează deshidratare. Zilnic, un adult poate consuma până la 4 cești de cafea, echivalentul a 400 mg de cafeină, spun specialiștii. De asemenea, este important să ținem cont și de faptul că anumite alimente,  precum unele sucuri, ciocolata, energizantele sau ceaiul, conțin, de asemenea, cofeină.

7 Evitarea băuturilor îndulcite

Băuturile îndulcite, în special cele care conțin sirop de porumb cu multă fructoză, au fost asociate unui risc ridicat de formare a pietrelor la rinichi.

8. Consumul unei cantități suficiente de calciu

Deși oxalatul de calciu este componentul cel mai des întâlnit la pietrele de rinichi, anumite tipuri de calciu, găsite în alimente, previn apariția acestora. Între ele se numără: cereale de tărâțe, sucul de portocale, sardinele sau tofu.

9. Creșterea cantității de acid citric consumate

Potrivit specialiștilor, aproximativ 60% dintre persoanele cu pietre la rinichi au și deficiență de acid citric.

O sursă bună de acid citric o reprezintă limonadele nediluate sau neîndulcite, fresh-ul de portocale, sucul de mango sau de pepene.

10. Monitorizarea consumului de alimente bogate în acid.

Urina foarte acidă poate crește riscul apariției pietrelor la rinichi, atrag atenția specialiștii. Între alimentele bogate în acid, care trebuie consumate cu măsură se numără: carnea roșie și de porc, cele mai multe tipuri de pește, ouă, brânză.

11. Aportul de vitamine

Există un număr mare de alimente care pot preveni apariția pietrelor la rinichi. Între acestea se numără uleiul de pește sau vitamina B-6, care se găsește în alimente ca bananele, mango, boabele de soia sau avocado.

Pietrele la rinichi se formează când urina are un conținut prea mare de minerale și săruri care se întăresc. Uneori, când piatra trece din rinichi în ureter, urinarea este dureroasă și se face cu dificultate.

Între simptome se numără:

- dureri lombare severe

- durere care se resimte la nivelul pelvisului, al zonei genitale și al abdomenului inferior

- senzație intensă de arsură în timpul urinării

- febră și frisoane

Alte simptome includ:

- urinare cu sânge

- vărsături

- urina tulbure sau urina urât mirositoare

- pierderea poftei de mancare. 

SănătateaTV.ro