Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunță că prin subprogramul de reconstrucție mamară desfășurat în cadrul Programului național de oncologie, 137 de paciente din țară au beneficiat, până la finalul lunii august, de endoprotezări mamare. În 2018, prin acest subprogram, a fost prevăzută tratarea a 165 de paciente care au nevoie de această intervenție, costul mediu de persoană fiind de 2.087 de lei.

În prezent, CNAS lucrează la proiectele actelor normative care vor reglementa derularea programelor naționale de sănătate, inclusiv a subprogramului de reconstrucție mamară, pentru anii 2019-2020. „În acest context, instituția așteaptă de la specialiștii din domeniul medical propuneri de îmbunătățire a programelor și subprogramelor naționale de sănătate în beneficiul pacienților și care să asigure totodată creșterea eficienței utilizării fondurilor alocate în acest scop”, se arată într-un comunicat al CNAS.

Subprogramul de reconstrucție mamară se adresează pacientelor care au suferit o operație de rezecție totală sau parțială a sânului (mastectomie) din cauza unei boli oncologice. În acesta nu pot fi incluse însă pacientele care au contraindicații medicale, cum ar fi cele aflate într-o terapie oncologică ce nu permite efectuarea tratamentului reconstructiv și cele cu afecțiuni sistemice severe. Prin program este finanțat costul endoprotezelor necesare pentru reconstrucția mamară. Endoprotezele sunt achiziționate de 19 spitale incluse în proiect, din București, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Oradea, Târgu Mureș și Timișoara.

Ultimul update: 5 noiembrie 2018

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.