În fiecare an, în data de 14 iunie, este marcată Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, eveniment organizat cu obiectivul de a crește gradul de conștientizare a populației generale în legătură cu nevoia de sânge, dar și pentru a mulțumi donatorilor care au salvat vieți donând sânge.

 

Sângele este o resursă extrem de importantă, atât în tratamentele planificate, cât și pentru intervențiile de urgență. Donarea de sânge poate ajuta pacienți aflați în condiții ce le pot pune în pericol viața, atât prin faptul că aceștia trăiesc mai mult primind sânge, dar și din punctul de vedere al creșterii calității vieții lor. Sângele este de asemenea element de bază în procedurile medicale și chirurgicale complexe, fiind vital în tratamentul rănilor în multe situații de urgență (dezastre naturale, accidente, conflicte armate). Sângele este totodată esențial în îngrijirea maternă și perinatală.

 

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, accesul egal la serviciile de donare de sânge este o componentă cheie a unui sistem medical eficient. Asigurarea donării în condiții adecvate a unei cantități suficiente de sânge presupune dezvoltarea unui serviciu de transfuzii de sânge bine coordonat, bazat pe muncă voluntară și pe donare de sânge care să nu fie remunerată.

 

În multe țări însă activitatea de donare de sânge nu este suficientă sau se desfășoară în condiții nesigure și nefavorabile.

 

Conform OMS, viața a milioane de persoane este afectată de situațiile de urgență, în fiecare an. În ultimul deceniu dezastrele naturale au cauzat mai mult de 1 milion de decese, afectând peste 250 de milioane de persoane în fiecare an. De asemenea, accidentele rutiere și conflictele armate generează nevoi de îngrijire și tratament.

 

Campania de anul acesta a Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge se concentrează pe activitatea de donare în situații de urgență, sloganul de anul acesta fiind ,,Ce poți face? Donează sânge. Donează acum. Donează mereu.”

 

Astfel, campania subliniază rolul pe care fiecare persoană îl poate avea în a-i ajuta pe ceilalți în situații de urgență, donând sânge. De asemenea, se accentuează faptul că este important ca populația să doneze sânge în mod regulat, astfel încât stocul de sânge să fie suficient înaintea apariției unor situații de urgență.

 

Obiectivele campaniei de anul acesta se referă la încurajarea populației de a dona sânge, angajarea autorităților în implementarea programelor naționale referitoare la donarea de sânge, cu capacitatea de a răspunde prompt în situațiile de urgență, includerea seviciilor de transfuzii de sânge în activitățile naționale de pregătire și răspuns în situațiile de urgență. Obiectivele se referă de asemenea la conștientizarea în rândul publicului a importanței donării, pentru a atinge un nivel suficient al cantității de sânge donat în fiecare stat și la încurajarea colaborării internaționale în vederea diseminării mesajului legat de importanța activității voluntare de donare de sânge, neremunerată. Anul acesta sunt adresate în cadrul mesajelor campaniei și mulțumiri donatorilor de până acum, care au donat sânge în mod regulat pentru a salva vieți. 

SănătateaTV.ro