Fondul Global pentru lupta împotriva SIDA, tuberculozei și malariei a anunțat o țintă bugetară de 14 miliarde de dolari pentru următorii trei ani. Acești bani vor fi folosiți pentru a salva aproximativ 16 milioane de vieți omenești și a reduce la jumătate rata mortalității prin SIDA, tuberculoză și malarie la nivel global.

În cadrul unei întâlniri care a avut loc zilele trecute la Paris, reprezentanții Fondului Global au expus noul plan de investiții pentru următorii trei ani și a propus o nouă țintă bugetară. Acești bani ar trebui să fie folosiți pentru a continua și a intensifica eforturile globale de a eradica cele trei boli până în 2030, așa cum prevăd țintele pentru dezvoltare durabilă ale Organizației Națiunilor Unite (ONU), la care mai multe țări, inclusiv România, au aderat.

Fondul Global pentru lupta împotriva SIDA, tubercuozei și malariei a luat naștere în 2002 ca o inițiativă și un parteneriat global. De la înființare, acesta a contribuit la salvarea a 27 de milioane de vieți omenești și la reducerea cu o treime a mortalității globale prin tuberculoză, malarie și SIDA.

În anul 2017, investițiile făcute de Fond au inclus finanțarea terapiei antiretrovirale HIV pentru 17,5 milioane de persoane. Alte cinci milioane de persoane au primit tratament pentru tuberculoză și 197 de milioane de plase de țânțari au fost distribuite gratuit în țările și în comunitățile unde există risc de malarie. Aceste eforturi trebuie continuate și intensificate, iar pentru asta este nevoie de noi fonduri. O întâlnire pentru stabilirea bugetului Fondului Global va avea loc la 10 octombrie 2019 la Lyon, în Franța.

Ultimul update: 14 ianuarie 2019

Autor:

Monica Georgescu

Monica Georgescu este jurnalist medical/de știință.