16 octombrie este Ziua Internațională a Reconstrucției Mamare. Pentru a marca această dată, o echipă de medici din cadrul Spitalului Universitar de Urgență Bucureșt (SUUB)i a participat la evenimentul  "Îndrăznește să-ți recapeți feminitatea după cancerul la sân", se arată într-o postare pe Facebook a unității medicale. Ce înseamnă reconstrucția mamară? ", "Cum să învingi depresia? ", dar și "Ce implică o astfel de intervenție? ", au fost câteva din temele abordate în cadrul întâlnirii cu pacientele.

"Reconstrucția mamară nu e un moft, ea redă anatomia corpului femeii și putem spune că este și o operație antidepresivă. La Spitalul Universitar am reușit să creem, pas cu pas, o echipă multidisciplinară în care fiecare caz este analizat individual de o echipă complexă, multidisciplinară. Avem aparatură modernă și folosim metode noi care ne permit să facem tot mai multe reconstrucții mamare imediate", a spus organizatoarea evenimentului dr. Ina Petrescu, medic primar în Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă.

Medicii subliniază că implantul este un drept al femeilor care au trecut prin lupta cu cancerul de sân.

"Ma bucur că putem face reconstrucție imediată după mastectomiei, iar femeile trebuie să știe ca au acest drept", a declarat dr. George Pariza, medic primar chirurgie generală, în cadrul Spitalului Universitar.

"Beneficiul cel mai mare este că începem să depistăm cancerul din ce în ce mai devreme, adică pacienții sunt tot mai educați, nu se mai tem să vină la doctori, nu se mai tem de operații, de investigații. Vrem să convingem toate femeile care pot beneficia de implant să aibă încredere în noi și să meargă inainte cu optimism", a precizat și dr. Sebastian Grădinaru, medic primar chirurgie generală, în cadrul aceluiași spital. 

Totodată, consilierea psihologică este extrem de importantă pentru pacinetele care duc lupta cu cancerul.

"Experiența mastectomiei, a cancerului poate crea o depresie care nu se poate trata acasă. O depresie netratată poate duce la recăderi care pot apărea și din punctul de vedere al sănătății. În lupta cu orice tip de cancer trebuie să avem mereu în minte cuvinte precum "putere" și "curaj", iar la final vom fi învingători", a spus Mirela Zivari, psiholog clinician principal, coordonatorul Departamentului de Psihologie de la SUUB.


"Colaborez foarte bine cu medici de la Sitalul Universitar. Să trimit paciente la Universitar mi se pare o șansă pe care dumnealor nu trebuie să o rateze. Mi-aș dori ca femeile sa aibă în cât mai multe spitale posibilitatea unui consult din care să obțină un beneficiu de informație", a atras atenția Victoria Asnache, navigator medical de pacienți. 


Ultimul update: 16 octombrie 2019