Mai mult de o treime din europeni, adică aproximativ 40% din cetățenii Europei suferă de tulburări mintale și nervoase , arată statisticile realizate de Consiliul European al Creierului.

Cele mai întâlnite probleme mintale cu care europenii se confruntă sunt depresia, anxietatea, insomnia, tulburările psihosomatice, dependența de alcool și de droguri. La copii, cea mai frecventă afecțiune mintală este hiperactivitatea, în timp ce, la vârstnici se întâlnește deseori demența.

Faptul cel mai îngrijorător este că numărul depresivilor și al persoanelor cu alte boli mintale este în continuă creștere pe tot teritoriul Europei. Acest lucru explică și faptul că bolile mintale vor deveni în 2020 a doua problemă de sănătate de pe  planetă, așa cum estimează Organizația Mondială a Sănătății.

În aceste condiții, pentru a micșora numărul de persoane care sunt afectate de o boală mintală și pentru a-i face pe oameni să înțeleagă cât de important este să consulte un psiholog, psihoterapeut sau psihiatru, Uniunea Europeană va investi 2 milionae de euro pentru realizarea unei ”Hărți de cercetare în sănătatea mintală”.

Proiectul se va finaliza în 2014 și are drept scop creșterea calității cercetărilor în domeniul sănătății mintale și traducerea lor în inovații în ceea ce privește tratamentul tulburărilor psihice și nervoase.

SănătateaTV.ro