Numărul persoanelor care au decedat în urma complicațiilor provocate de virusul gripal a ajuns la 168. În perioada 25 februarie – 3 martie 2019, au fost înregistrate 1.403 cazuri de gripă la nivelul întregii țări, cu o ușoară creștere față de săptămâna precedentă, arată cel mai recent raport publicat de Centrul Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

De la începutul sezonului gripal până în prezent, au fost raportate 168 de decese confirmate cu virus gripal, în condițiile în care în întreg sezonul trecut au murit 129 de oameni. Cele mai mai multe decese din acest an au fost în județul Prahova (32), București (21), Olt (11) și Arad (9).

Numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute înregistrat la nivel național a fost de aproape 94 de mii, cu 24.4% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent. În perioada 25 februarie - 3 martie au fost confirmate 35 de cazuri de infecții respiratorii acute severe, cu șase mai multe decât în săptămâna anterioară.

În acest moment, obiectivul urmărit este reducerea numărului de cazuri severe de gripă și de decese. În consecință, CNSCBT recomandă în continuare respectarea măsurilor preventive: izolarea la domiciliu, o igienă adecvată a mâinilor, evitarea aglomerațiilor, efectuarea triajului epidemiologic zilnic în colectivitate, scoaterea din colectivitate a celor care prezintă simptomatologie respiratorie, limitarea accesului vizitatorilor în spitale și continuarea vaccinării antigripale.

Până la data de 3 martie, au fost vaccinate antigripal 1.321.906 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.

Ultimul update: 7 martie 2019

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.