În fiecare an în data de 17 aprilie este marcată la nivel mondial Ziua internațională a Hemofiliei, cu scopul de a crește gradul de conștientizare asupra afecțiunii și tulburărilor de sângerare ereditare.

Anul acesta Federația Internațională de Hemofilie (FIH) încurajează populația în a-și arăta suportul față de milioanele de femei care suferă de tulburări hemoragice și organizează o serie de activități educaționale pentru a sprijini femeile și tinerele afectate. În data de 17 aprilie 2017 mai mult de 40 de obiective turistice din întreaga lume vor fi luminate în roșu, pentru a marca Ziua Internațională a Hemofiliei.

Hemofilia nu se vindecă, însă poate fi ținută sub control. La nivel mondial hemofilia afectează o persoană din 10 000. Un studiu efectuat în 2015 de Federația Internațională de Hemofilie în 111 state, a identificat aproximativ 304.000 de persoane afectate de tulburări de sângerare, dintre care 188.000 cu hemofilie, numărul pacienților crescând cu 5,6% față de anul 2014. Conform Asociației Naționale a Hemofilicilor din România există aproximativ 2.200 de hemofilici în România.

Hemofilia, boală hemoragică ereditară este cauzată de deficitul unei proteine de coagulare, prezentă în mod normal în plasmă. Boala se transmite de la tată la fiică şi de la mamă la fiu. Pacientul nu sângerează mai mult decât o persoană sănătoasă, ci mai mult timp, existând două tipuri de hemofilie, A și B.

În majoritatea țărilor din Uniunea Europeană, hemofilia beneficiază de tratament adecvat, ceea ce face ca speranța de viață a bolnavilor de hemofilie și calitatea vieții să fie aceleași ca în cazul restului populației. Există însă state în care hemofilia este o boală invalidantă și o cauză de mortalitate.

Ziua Internațională a Hemofiliei a fost stabilită în 1989, ziua fiind aleasă de Federația Internațională de Hemofilie în onoarea fondatorului federației, Frank Schnabel, născut în această zi. În fiecare an, cu acest prilej sunt organizate întâlniri, competiții sportive, expoziții și alte activități care își propun să crească nivelul de informare asupra bolii și să conștientizeze opinia publică în legătură cu hemofilia și alte tulburări hemoragice ereditare. 

SănătateaTV.ro