Activitatea gripală a scăzut din în ce mai mult în ultima perioadă, arată cel mai recent raport al Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică. Totuși, în ciuda reducerii numărului de îmbolnăviri, de la începutul sezonului, 196 de oameni au murit în urma complicațiilor provocate de virusul gripal. Ultimul deces în cazul unei fetițe de 11 ani, din județul Iași, a fost confirmat astăzi.

Potrivit raportului CNSCBT, în intervalul 1-7 aprilie, numărul de cazuri de infecții respiratorii acute a fost de 73.041, cu 6,2% mai mic decât în săptămâna anterioară, iar la nivel național s-au înregistrat 419 de cazuri de gripă clinică. Județele cu cele mai multe cazuri de îmbolnăviri sunt: Prahova, Olt, Iași, Caraș-Severin, Argeș, Cluj și Constanța. Totodată, s-au înregistrat nouă cazuri de infecții respiratorii acute severe, cu șapte mai puține decât săptămâna precedentă.

În acest sezon au fost confirmate 2.239 de cazuri de gripă, din care cele mai multe (1.194) au fost cu virus A(H1). Obiectivul autorităților rămâne reducerea numărului de cazuri severe și de decese cauzate de gripă. Reprezentanții CNSCBT atenționează că este necesară în continuare respectarea recomandărilor care vizează evitarea aglomerațiilor, prezentarea la medic, triajul epidemiologic în colectivitate, igiena corespunzătoare, limitarea accesului vizitatorilor în spitale, purtarea echipamentului de protecție și vaccinarea. Se mai precizează că limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în secțiile cu risc, va fi suspendată la recomandarea direcțiilor de sănătate publică, în funcție de situația epidemiologică existentă la nivel local.

Până la data de 7 aprilie 2019, au fost vaccinate antigripal 1.329.448 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.

Ultimul update: 11 aprilie 2019

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.