Un numar de 199 de vieti au fost salvate de la inceputul anului datorita donatorilor in moarte cerebrala. Potrivit Agentiei Nationale de Transplant, de la inceputul anului, datorita donatorilor in moarte cerebrala din Romania au fost salvate 55 de vieţi prin transplant de ficat (din care unul in sistemul Eurotransplant), 127 prin transplant de rinichi, 7 prin transplant de plamani (din care 4 in Eurotransplant) şi 10 prin transplant de cord (din care 4 in Eurotransplant).

ANT afirma ca pana in prezent funcţioneaza cu succes activitatea de transplant doar in cateva unitaţi sanitare.

“Exista o tendinţa de susţinere şi dezvoltare a acestei activitaţi, care se concretizeaza in salvarea de vieţi omeneşti, de cetaţeni romani care pot beneficia in Romania de aceasta intervenţie chirurgicala complexa, care reprezinta pentru mulţi dintre ei unica şansa de supravieţuire. Activitatea de prelevare este una dintre cele mai importante etape ale mecanismului sistemului de transplant. Din pacate, pana in prezent, funcţioneaza cu succes doar in cateva unitaţi sanitare, in care a existat disponibilitatea de a construi in ani de zile, cu mult efort, daruire şi implicare, o echipa de coordonare de transplant”, susţine ANT.

Potrivit ANT de la inceputul anului pana in prezent fiind realizate 71 de prelevari multiorgan,.
“in ultimele luni, activitatea de transplant a cunoscut o uşoara revigorare, depaşind numarul de donatori din ultimii 2 ani: 71 de prelevari multiorgan de la inceputul anului. Exista o tendinţa de susţinere şi dezvoltare a acestei activitaţi, care se concretizeaza in salvarea de vieţi omeneşti, de cetaţeni romani care pot beneficia in Romania de aceasta intervenţie chirurgicala complexa, care reprezinta pentru mulţi dintre ei unica şansa de supravieţuire”, afirma ANT.