Pe lângă modificările genetice cunoscute, surditatea congenitală apare şi din cauze extrinseci, a declarat, pentru SănătateaTV, prof. dr. Dorin Sarafoleanu. Cauzele extrinseci nu arată că ar exista modificări ale cromozomilor, dar, în timpul sarcinii, pot să modifice cromozomii  şi, din părinţi normali, să se nască copii cu deficienţe de auz.

În funcţie de momentul în care apar surdităţile congenitale, cauzele extrinseci pot fi prenatale, în timpul sarcinii şi postpartum. Dintre cauzele prenatale, distingem rubeola, care, susţine prof. dr. Dorin Sarafoleanu, în prezent, este rară, datorită existenţei vaccinului. Infecţiile cu citomegalovirus sunt foarte frecvente şi pot da rinofaringite, gripă sau răceală. Prof. dr. Dorin Sarafoleanu atrage atenţia că 7 % dintre femeile purtătoare de citomegalovirus nasc copii cu tulburări de auz sau surdităţi neurosenzoriale profunde.

Toxoplasmoza şi parotidita epidemică (oreionul) sunt alte cauze extrinseci, prenatale care pot genera hipoacuzie congenitală. Daca mama are oreion în primul trimestru de sarcină, nervul acustico-vestibular poate fi afectat, a declarat prof. dr. Dorin Sarafoleanu.

Fumatul şi alcoolul pot genera hipoacuzie congenitală

Şi fumatul sau consumul de alcool pot determina mutaţii genetice şi tulburări auditive, atrage atenţia prof. dr. Dorin Sarafoleanu. Pe de altă parte, administrarea de substanţe ototoxice, în timpul sarcinii, ca antibioticele, diureticele, antiinflamatoarele sau drogurile, care pot afecta auzul copilului. În timpul naşterii, anumite cauze pot determina tulburări de auz. O greutate sub 2000 de grame reprezintă un semnal de alarmă că acel copil poate avea o tulburare de auz. Dacă nota copilului la naştere este sub cinci, o oxigenare defectuaosă poate afecta nervul auditiv. O cauză rară este hiperbilirubinemia sau icterul neonatal, spune prof. dr. Dorin Sarafoleanu, afecţiune tratabilă, dar cu unele riscuri.

Postpartum, pot apărea meningite, encefalite sau infecţii otice. Toate acestea pot fi depistate în cadrul investigaţiilor şi examenelor medicale de specialitate ca audiogramele sau electrocardiogramele, a mai adăugat prof. dr. Dorin Sarafaoleanu.

SănătateaTV.ro