200 RON pe lună reprezintă diferența dintre accesul la serviciile medicale primite în cadrul sistemului public din România și cele primite în cele mai bune instituții medicale din Europa, potrivit unui studiu realizat de MediHelp. Mai exact, instituția a comparat sumele lunare plătite de români către Casa Națională de Asigurări de Sănătate și primele lunare plătite pentru o asigurare privată de sănătate, se arată într-un comunicat de presă.  

Taxele lunare medii plătite de români către fondul național de sănătate, în valoare de aproximativ 200 RON, oferă cetățenilor acces la spitalele de stat și îngrijire medicală în România. Cu toate acestea, suma nu acoperă servicii complete în clinici sau spitale private.

 Pe de altă parte, o primă de mai puțin de 100 euro/lună (aproximativ 400 RON/lună) platită pentru o asigurare medicală privată oferă acces la servicii medicale în clinicile și spitalele din întreaga Europa. Mai mult decât atât, asigurarea acoperă și tratamentul cancerului sau operațiile de transplant, precum și teste importante, cum ar fi tomografia computerizată, rezonanța magnetică sau Pet Scan.

“Este foarte trist că oamenii care își plătesc taxele nu pot beneficia de tratamentul medical pe care îl merită. Este bine cunoscut faptul că sistemul de sănătate din România nu este dezvoltat suficient pentru a oferi cele mai bune servicii medicale pentru toți cetățenii. Este cu atât mai trist ca românii se află în imposibilitatea de a accesa servicii medicale private pe baza contribției lunare. Acesta este un sistem unic care nu se întâlnește nicăieri altundeva în Europa și cred că guvernul ar trebui să regândească această organizare și să implementeze sistemul celor 3 piloni: fonduri din partea statului, din sectorul privat și din asigurările private de sănătate.”, spune Zahal Levy, președintele MediHelp International.

SănătateaTV.ro