Ziua Mondială a Leucemiei Mieloide Cronice este marcată în fiecare an în data de 22 septembrie, cu scopul conştientizării populaţiei cu privire la această afecţiune hematologică rară. În 2017, sloganul sub care se desfăşoară Ziua Mondială a Leucemiei Mieloide Cronice este „Astăzi, împreună!”.

Leucemia mieloidă cronică este un cancer rar al sângelui, fiind cauzat de o mutaţie genetică a cromozomilor 9 şi 22, fapt care determină o creştere necontrolată a numărului de celule albe în sânge.

Potrivit Asociaţiei Române de Cancere Rare, leucemia mieloidă cronică reprezintă 15-20% din totalul leucemiilor la adulţi, iar în România sunt, în prezent, diagnosticate cu această afecţiune şi aflate în tratament, prin programul naţional de sănătate, aprox. 1500 de persoane.

În rândul copiilor, leucemia mieloidă cronică este mult mai rar întâlnită, reprezentând doar 2-3% din leucemiile prezente la vârsta pediatrică, potrivit Asociaţiei Române de Cancere Rare. În cazul acestora se poate vorbi de două tipuri de leucemie, respectiv cea juvenilă – când afectează copiii sub 2 ani, şi cea adultă – când afectează în special adolescenţii.

În ceea ce priveşte simptomele afecţiunii, specialiştii spun că în fază incipientă leucemia mieloidă cronică nu se manifestă, de aceea este bine ca analizele uzuale de sânge să fie făcute în mod regulat, pentru un diagnostic precoce. Însă cu timpul pot apărea manifestări, precum: febra, scăderea în greutate fără un motiv anume, stări de oboseală sau de epuizare, transpiraţii abundente pe timpul nopţii, dureri în partea stângă sub coaste sau manifestări mai grave, cum ar fi: creşterea în volum a splinei, anemie, sângerări, dureri articulare, dureri de oase, mici leziuni ale pielii etc.

Referitor la prognostic, noile terapii adresate afecţiunii fac ca prognosticul să fie unul mult mai bun, potrivit Asociaţiei Române de Cancere Rare.

SănătateaTV.ro