Ziua Mondială a Hepatitei este marcată în fiecare an, la nivel global, în data de 28 iulie. În acest an, Ziua Mondială a Hepatitei se desfăşoară sub sloganul „Să eliminăm Hepatita!”, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Statisticile OMS arată că la nivelul anului 2015, la nivel mondial, 325 de milioane de oameni trăiau cu infecţii hepatice cronice. Dintre aceştia, 257 de milioane de oameni aveau hepatită de tip B şi 71 de milioane hepatită de tip C, de altfel şi tipurile care provoacă cele mai multe decese dintre toate cele cinci tipuri de hepatită. De exemplu, numai în 2015, 1,34 de milioane de persoane şi-au pierdut viaţa din cauza acestei afecţiuni.

În ciuda acestor statistici îngrijorătoare, specialiştii atrag atenţia că hepatita este o afecţiune ce poate fi prevenită, prin vaccinare împotriva Hepatitei de tip B, şi tratată, OMS arătând că 95% dintre pacienţii cu hepatită de tip C putând fi complet vindecaţi în două sau trei luni. Însă, în 2015, din totalul persoanelor diagnosticate cu hepatită C doar 7% au avut acces la tratament.

În acest context, se doreşte ca până în anul 2030 să fie testate 90% dintre persoanele cu infecții cu virus hepativ B şi C, iar 80% dintre pacienții eligibili să primească tratament, potrivit OMS.

SănătateaTV.ro