3% dintre români suferă de boli inflamatorii reumatice. Afecțiunea este prezentă și în rândul tinerilor, se arată într-un comunicat de presă emis cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Artritelor, marcate la 12 octombrie.

Potrivit documentului, deși afecțiunea este asociată cu persoanele în vârstă, în România, aproximativ două mii de copii suferă de artrită juvenilă:

„Deși la nivelul percepției sunt considerate afecțiuni ale bătrânilor, bolile reumatice afectează într-o măsură importantă populația activă, tineri și chiar copii. Categoria bolilor reumatice include peste 200 de forme, în România existând peste 600.000 de persoane (3% din populație) ce prezintă una dintre formele bolii, printre cele mai frecvente fiind poliartrita reumatoidă, spondiloartritele și artropatia psoriazică”, se arată în comunicat.

Specialiștii atrag atenția că afecțiunea are un impact extrem de important asupra societății și economiei.

„Bolile musculo-scheletice afectează capacitatea de muncă a persoanelor, uneori chiar definitiv. Acestea sunt responsabile pentru jumătate din absențele de la locul de muncă și de o rată de șomaj de trei ori mai mare decât în rândul populației generale”, se precizează în comunicat.

În acest context, specialiștii subliniază importanța diagnosticării precoce a afecțiunilor reumatice.

„Durerile inflamatorii de spate debutează, cel mai adesea, înaintea vârstei de 40 de ani și se caracterizează printr-o durere progresivă. Durerea se atenuează odată cu mișcarea și nu se ameliorează la repaus, apare adesea noaptea, mai ales în a doua parte a nopții și trezește bolnavul din somn, este însoțită de rigiditate în timpul dimineții, de obicei mai mult de 30 de minute. În cazul durerii de spate de tip inflamator, durata de timp în care se stabilește diagnosticul corect poate ajunge și la 10 ani, ceea ce categoric duce la agravarea bolii. De aceea, pentru reducerea timpului de diagnostic, prezentarea la medicul de familie și la medicul reumatolog încă de la primele simptome este extrem de importantă”, se arată în comunicat.

Potrivit Ligii Europene împotriva Reumatismului, un sfert din întreaga populație a Uniunii Europene (peste 120 de milioane de persoane) suferă de boli reumatice, acestea fiind cele mai frecvente forme de boală cronică din întreaga Europă. 

SănătateaTV.ro