Transplantul cu celule stem hematopoietice poate salva viața pacienților care suferă de peste 70 de boli grave de sânge, printre care se numără leucemiile, limfoamele, mieloamele, anemia aplastică și anemiile hemolitice ereditare severe, dar și afecțiuni precum sindromul mielodisplazic, boli ereditare ale sistemului imunitar și tulburările metabolice moștenite. În momentul în care un om are  nevoie de transplant, se caută în registrul național și în cele din întreaga lume o persoană identică genetic.

Puteți deveni potențial donator prin înscrierea în Registrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice. Înscrierea se face online, aici, prin completarea unui formular simplu. Nu dureză mai mult de câteva minute.

În momentul de față, pentru 37 de pacienți din România nu s-a găsit niciun donator compatibill. Toți acești oameni își așteaptă eroul, care să le redea șansa la viață. Acela poți fi tu!

 

Este Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice

 

"Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice" este celebrată în fiecare an la nivel internațional în a treia sâmbătă a lunii septembrie. cu scopul de a mulțumi tuturor donatorilor de celule stem hematopoietice din întreaga lume, care au donat deja sau care așteaptă să fie salvatori de vieți. Inițiativa a aparținut Asociației Mondiale a Donatorilor de Măduvă.

“Am văzut pacienți care au reușit să învingă atacul unor boli necruțătoare datorită transplantului realizat cu celule stem donate de persoane neînrudite. În lumea medicală li se spune supraviețuitori deși poate termenul potrivit este renăscuți. Avem această șansă de a fi cei care pot contribui la renașterea unui semen aflat într-o situație limită și puține lucruri pot fi mai valoroase. Invit pe toți cei care doresc să fie parte din binele comun, cei cărora le pasă, să facă acest pas. Cu cât suntem mai mulți cu atât șansele unor donatori compatibili sunt mai mari”, transmite ministrul Sănătății, Sorina Pintea, cu prilejul acestei zile.

 

Donează o șansă la viață!

 

Orice persoană fără probleme de sănătate, cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani se poate înscrie în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.  Mai multe detalii puteți afla de aici.

"Deși Registrul din România numără în prezent 66.128 de posibili donatori, încă nu este suficient pentru a găsi donator-pereche pentru toți pacienții români aflați pe lista de așteptare. Pentru unul din trei români a cărui viață depinde de un transplant cu celule stem hematopoietice de la un donator neînrudit nu există în registrele internaționale persoane compatibile", informează Ministerul Sănătății.

"Obiectivul nostru este acela de a ajunge la 100.000 de voluntari înscriși până la sfârșitul anului 2020, crescând astfel la 75% șansele de identificare a unui donator compatibil celor care au nevoie de un transplant”, a declarat dr. Aurora Dragomirișteanu, director general al Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

 

Fântânile din Piața Unirii, spectacol în culorile albastru-alb-roșu

 

Cu ocazia "Zilei Mondiale a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice", pe 21 septembrie, începând cu ora 21, timp de o oră,  fântânile de pe bulevardul Unirii vor oferi un spectacol în culorile albastru-alb-roșu, culori specifice registrului internațional al donatorilot de celule stem hematopoietice(AMDM). Totul pe muzica lui George Enescu (Rapsodia Română). Proiecția de lumină și culoare va fi  însoțită de mesajele ”Thank You! Donor”, ”Donează o șansă la viață!”, ”Înscrie-te în Registrul donatorilor de celule stem hematopoietice!”, ”Campanie susținută de Ministerul Sănătății!”. 

Mai multe detalii despre cum poți deveni donator voluntar, pot fi găsite pe site-urile registrului: www.registru-celule-stem.rowww.rndvcsh.ro . 

 

Ultimul update: 21 septembrie 2019

SănătateaTV.ro