Astăzi, 25 iulie, se împlinesc 40 de ani de la nașterea primului copil prin tehnici de fertilizare in vitro (FIV). Louise Brown, din Marea Britanie, a fost primul "copil conceput în eprubetă", nașterea ei fiind un fenomen controversat la acea vreme, care a aprins dezbateri puternice în rândul opiniei publice, legate în primul rând de legitimitatea acestei practici și de dilemele etice asociate tehnicilor de reproducere umană asistată – discuții care continuă până în prezent.

Însă în cei 40 de ani care au trecut de la nașterea Louisei, mai mult de 6 milioane de copii au fost concepuți în întrega lume prin FIV – surse diferite spun că ar putea fi vorba despre 8 milioane, cifra exactă nu este cunoscută, din moment ce în întreaga lume, în fiecare zi, se nasc copii prin tehnici de reproducere umană asistată. Cert este că, pentru milioane de cupluri infertile din întreaga lume, nașterea Louisei a marcat o șansă pentru un viitor la care până atunci nu îndrăzneau să mai spere.

Cu acest prilej, Science Museum din Londra a vernisat o expoziție dedicată istoriei tehnicilor de fertilizare in vitro, de la controversele începuturilor până la succesele prezentului și privind cu optimism spre un viitor nu prea îndepărtat în care se estimează că 3,5 din populația lumii va fi concepută prin FIV. 

Expoziția „FIV: 6 milioane de copii mai târziu” aduce un omagiu cercetătorilor britanici care au făcut posibil acest moment istoric: embriologul Robert Edwards, tehniciana Jean Purdy și ginecologul Patrick Streptoe. Trebuie spus că Robert Edwards a încercat mai bine de un deceniu să fertilizeze un ovul uman în afara uterului. Zece ani de experimente, sute de încercări nereușite și depășirea unor obstacole care le acea vreme păreau insurmontabile stau la baza unei reușite care a schimbat pentru totdeauna fața medicinii și a lumii.

40 de ani mai târziu, oamenii de știință continuă să testeze limitele tehnologiei în încercarea de a face procedura mai accesibilă cuplurilor din întreaga lume. Tehnicile FIV au avut de asemenea un rol crucial în redefinirea conceptului de familie. Cu ajutorul acestei tehnologii, cuplurile de același sex pot deveni oficial părinți. Iată cum o singură reușită are reverberații care schimbă pentru totdeauna societatea și modul în care ne raportăm la ideea de familie.

SănătateaTV.ro