6.817 candidaţi susţin astăzi concursul de admitere în rezidenţiat în domeniile Medicină, Medicină dentară și Farmacie. Rezidenţiatul este organizat de Ministerul Sănătăţii şi se desfăşoară în centrele universitare din Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu-Mureş şi Timişoara. La concurs au fost scoase un număr de 3.524 de locuri.

Numărul locurilor și posturilor de la domeniul medicină a fost suplimentat cu 95, numărul care indică locurile şi posturile fiind stabilită în funcție de cifra de școlarizare, capacitatea de pregătire a centrelor universitare și solicitările unităților sanitare, după cum se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Florian Bodog, urează succes celor care susţin examenul de rezidenţiat şi îi asigură că începând din 2018 medicii rezidenţi vor beneficia de creşteri salariale importante.

„Urez succes mai tinerilor mei colegi care susțin duminică unul dintre cele mai importante exemene din cariera lor. În același timp, îi asigur că depunem toate eforturile pentru a le crea condițiile necesare de a profesa în sistemul medical românesc, iar un pas important îl reprezintă modificarea salarizării personalului medical. Începând de anul viitor, medicii rezidenți vor beneficia de creșteri salariale semnificative, între 151% și 287% în funcție de specialitate și anul de pregătire. De asemenea, toți rezidenții vor încasa bursele de rezidențiat, până la intrarea în vigoare a creșterilor salariale”, a declarat ministrul Sănătății, prof. dr. Florian Bodog, în comunicatul de presă.

În ceea ce priveşte situaţia înscrişilor pe fiecare centru universitar în parte, cei mai mulţi candidaţi sunt în Centrul Universitar Bucureşti, unde s-au înscris 1.888 de candidaţi pentru Medicină, 483 pentru Medicină Dentară şi 166 la Farmacie, în total un număr de 2.537 de înscrişi.

„Am convingerea că, şi în 2017, absolvenţii Universităţii noastre vor traversa, în număr cât mai mare, dar şi cu medii ridicate, acest important examen din cariera lor profesională şi că, prin rezultatele obţinute, vor poziţiona încă odată, învăţământul superior medical românesc şi totodată Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila pe cele trei coordonate ale desăvârşirii în medicină: Iniţiere, Evoluţie, Excelenţă”,  a declarat Acad. Ioanel Sinescu, Rector al UMF „Carol Davila” din Bucureşti, într-un comunicat de presă.

În Centrul Universitar Cluj-Napoca s-au înscris 692 de candidaţi pentru Medicină, 168 pentru Medicină Dentară şi 86 la Farmacie, în total un număr de 946 de înscrişi. În Centrul Universitar Craiova s-au înscris 493 de candidaţi pentru Medicină, 86 pentru Medicină Dentară şi 51 la Farmacie, în total un număr de 630 de înscrişi. În Centrul Universitar Iaşi s-au înscris 820 de candidaţi pentru Medicină, 287 pentru Medicină Dentară şi 108 la Farmacie, în total un număr de 1.215 de înscrişi. În Centrul Universitar Târgu-Mureş s-au înscris 435 de candidaţi pentru Medicină, 108 pentru Medicină Dentară şi 38 la Farmacie, în total un număr de 581 de înscrişi. Iar în Centrul Universitar Timişoara s-au înscris 726 de candidaţi pentru Medicină, 144 pentru Medicină Dentară şi 38 la Farmacie, în total un număr de 908 de înscrişi.

Concursul în rezidenţiat se desfăşoară sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări, pe o durată de 4 ore. Ocuparea locurilor/ posturilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obţinut, în limita locurilor/ posturilor  publicate pentru fiecare domeniu în centrul universitar de concurs. 

SănătateaTV.ro