Recuperarea pacienților care au suferit un accident vascular cerebral depinde de mai mulți factori, între care cei mai importanți sunt severitatea deficitului inițial și capacitatea organismului de a se recupera, condiționată de mai multe elemente, între care vârsta persoanei și predispoziția spre îmbolnăvire.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii, datele clinice privind rata de supravieţuire după un accident vascular, la 7 ani de la debutul bolii, sunt îngrijorătoare: 16% dintre pacienţi sunt institutionalizaţi, 20% necesită asistenţă la mers, 31% necesită asistenţă zilnică, iar 71% au capacitatea de lucru afectată.

Specialiștii spun că recuperarea funcţiilor senzitivo-senzoriale, a funcţiilor motorii şi cognitive continuă în grade variabile de timp, săptămâni sau luni, după debutul unui AVC.

„Recuperarea pacienţilor este heterogenă şi este dependentă de mai mulţi factori, cei mai importantă fiind severitatea deficitului iniţial şi rezerva biologică a pacientului (condiţionate inclusiv de vârstă, prezenţa comorbidităţilor). Alţi factori importanţi în recuperare sunt tipul de AVC, localizarea şi dimensiunea leziunii ischemice, vârsta pacientului, sexul, prezenţa comorbidităţilor şi tratamentul de recanalizare arterială”, spune prof.dr. Dafin Mureşanu, președintele Societății.

Potrivit acestuia, recuperarea ar trebui iniţiată cât mai curând posibil după debutul accidentului, de îndată ce starea pacientului permite.

„Există un consens conform căruia aceasta trebuie iniţiată în primele 2 săptămâni de la debut, pentru a profita la maximum de procesele spontane de recuperare”.

Chiar dacă incompletă, recuperarea spontană apare în primele luni după AVC, cele mai importante îmbunătăţiri, atât ale deficitului motor cât şi ale celui cognitiv, survenind în primele 3 luni de la debut.

Conform datelor citate în comunicat, doar aproximativ 25% dintre supravieţuitori sunt capabili să se reîntoarcă la locul de muncă. După  3 luni de obicei nu se mai înregistrează nicio îmbunătăţire în recuperarea spontană a deficitului motor brahial, explică speciașiștii.

Recuperarea funcţională după AVC durează de obicei luni, în unele cazuri chiar ani şi are la bază fie restaurarea funcţiilor neurologice pierdute, fie dobândirea unor strategii comportamentale noi care pot înlocui funcţiile pierdute, se mai arată în document. 

SănătateaTV.ro