La 20 decembrie, Guvernul a aprobat o Ordonanță de Urgență prin care se asigură  o creștere a bugetului aprobat trimestrial (BAT)  aferent  medicamentelor  suportate din Fondul Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate și din bugetul Ministerului Sănătății. Astfel, BAT a fost astfel ajustat cu inflaţia pentru perioada 2011-2017.

 

Mai mulți bani pentru medicamente decontate

 

A rezultat o creștere cu 80 de milioane de lei a BAT pentru anul 2019, de la 1,515 miliarde de lei – valoarea BAT din 2012 până în prezent – până la 1,595 miliarde de lei. De asemenea, începând cu anul 2020, se prevede actualizarea anuală a BAT în funcție de indicele de inflație.

 „Această măsură era asolut necesară în condițiile creșterii consumului de medicamente și a necesității asigurării continuității tratamentelor pentru pacienți”, a declarat Sorina Pintea, ministrul sănătății.

 

O soluție provizorie pentru problema taxei clawback?

 

Ministerul sănătății mai argumentează că aceasta măsură va asigura menținerea taxei clawback la un nivel sustenabil pentru producătorii de medicamente locali. Aceștia au atras atenția în numeroase rânduri că nivelul actual al taxei clawback nu este sustenabil și că aceasta scoate de pe piață producătorii locali de medicamente și duce la dispariția de pe piață a medicamentelor ieftine, pentru care prețul la raft ajunge să fie mai mic decât costul de producție.

Însă Dragoș Damian, CEO al companiei farmaceutice Terapia din Cluj Napoca și director executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER), susține că această măsură nu va stopa decât temporar creșterea taxei clawback, deoarece adaosurile comerciale sunt suportate tot de producători: „Suplimentarea BAT este o măsură care nu stopeaza decât pentru maxim două trimestre creşterea taxei clawback, estimam că taxa va ajunge din nou la 27-28% în trimestrul doi al anului 2019”, a declarat Dragoș Damian.

Ultimul update: 21 decembrie 2018

Autor:

Monica Georgescu

Monica Georgescu este jurnalist medical/de știință.