Autoritățile au raportat un nou deces cauzat de gripă. Este vorba despre un băiat de 15 ani, din județul Sălaj, care nu era vaccinat. Prima victimă a gripei a fost o femeie de 69 de ani, din București, potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

Ministrul Sănătății, prof.dr. Florian Bodog, le-a cerut medicilor de familie să continue activitatea de vaccinare antigripală și luna aceasta, întrucât, anul acesta, sezonul epidemic de gripă a debutat mai târziu.  El a menționat că, în prezent, mai sunt disponibile 300 de mii de doze gratuite de vaccin.

„Fac apel la medicii de familie să continue activitatea de vaccinare, deoarece, din datele primite la Ministerul Sănătății, au fost vaccinate peste 700 de mii de persoane, ceea ce înseamnă că mai sunt disponibile aproape 300 de mii de doze gratuite în cabinetele medicilor de familie”, a afirmat prof .dr. Florian Bodog, potrivit unui comunicat de presă.

În acest context, ministrul Sănătății a solicitat intensificarea activității de vaccinare antigripală a persoanelor cu risc crescut de îmbolnăvire.

Datele CNSCBT arată că în săptămâna 8 – 14 ianuarie 2018, au fost înregistrate 80 de cazuri de gripă, față de cele 306 cazuri înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut.

Ministerul Sănătății amintește că vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă şi recomandă tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit.

De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă, se arată în același comunicat de presă. 

SănătateaTV.ro