Informațiile privind donarea de plasmă sunt acum mai ușor de obținut. Asociația Română  a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare (ARPID) a lasnsat site-ul www.donatorplasma.ro. Platforma face parte din campania "Pacient, caut donator! De plasmă!", al cărei scop final este crearea unor centre pentru donarea de plasmă și în România, în așa fel încât să existe siguranța aprovizionării cu medicamente derivate din plasmă. Este vorba aici în primul rând imunoglobulină, vitală pentru pacienții cu imunodeficiențe primare.

 

Secțiune pentru potețialii donatori

 

Platforma conține  informațiile de bază despre plasma umană și donarea de plasmă, dar și o secțiune unde cei care vor să devină donatori se pot înscrie. Astfel, va fi creată o bază de date a potențialor donatori. 

"Deși deocamdată în România nu se poate colecta plasmă direct de la donatori, suntem convinși că există români cu suflet mare, dispuși să doneze plasmă, la fel cum donează sânge. Dorim prin urmare să conștientizăm publicul că România are nevoie de plasmă și să determinăm autoritățile să ia măsurile necesare pentru ca și în țara noastră să se poată colecta direct plasmă", transmite Asociația Română  a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare.

 

Sportivi și vedete susțin donarea de plasmă 

 

Totodată, pe site-ul www.donatorplasma.ro sunt prezentate mai multe mesaje ale unor persoane publice care susțin demersurile privind donarea de plasmă. 

"Ne bucurăm că sunt alături de noi fostul căpitan al naționalei de fotbal Cristian Chivu, campioana mondială și olimpică la scrimă Ana Maria Brânză, prezentatoarea TV Simona Gherghe, jurnaliștii Ionela Năstase, Paula Rusu, Cătălin Striblea, Ela Crăciun, Cristina Herea, Geanina Lungu, Iulia Nagy, interpreta Alina Sorescu și actrița Paula Chirilă, chef Adrian Hădean și mulți alții", scrie în comunicatul ARPID.

Ultimul update: 23 august 2019