Prima infrastructură naţională de colectare a inhalatoarelor folosite de la pacienţi a fost lansată astăzi, pacienţii cu boli respiratorii putând aduce inhalatoarele goale, de orice tip, în cele peste 200 de puncte de colectare din întreaga ţară, se arată într-un comunicat de presă primit la redacţia www.sănătateatv.ro . Ulterior, acest tip de deşeuri medicale va fi preluat şi eliminat din natură prin incinerare ecologică, programul, desfășurat în parteneriat cu Societatea Română de Pneumologie, Colegiul Farmaciștilor, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (C.O.P.A.C.), Societatea Națională de Medicina Familiei și Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, reprezentând şi o iniţiativă de responsabilitate faţă de mediu.

Mai exact, se are în vedere reducerea emisiilor cu efect de seră și amprenta de carbon, limitarea acumulărilor de deșeuri și protejarea sănătăţii populației, prin evitarea contaminării solului cu potențiale virusuri rămase pe dispozitivul inhalator. 

„Ne bucurăm să fim partenerii acestui program care oferă o abordare sustenabilă în prevenirea și tratarea bolilor respiratorii și contribuie la un mediu mai curat și mai sănătos. Poluarea este unul dintre principalii factori care cauzează cele mai răspândite boli respiratorii, astmul și BPOC-ul. Inițiativele pentru protejarea mediului reprezintă noi resurse de a lupta împotriva lor, dar și pentru a respira cu toții un aer mai bun”,a declarat, în comunicatul de presă. prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, președinte Societatea Română de Pneumologie.

Programul “Colectăm Inhalatoare” a fost derulat în fază pilot în 2013 – 2014, timp de șase luni, numai în București. În acest interval, aproximativ 7.000 de inhalatoare folosite au fost colectate şi distruse.

Dacă fiecare român care are o boală respiratorie ar aduce inhalatoarele folosite în punctele de colectare, atunci s-ar elimina, într-un an, peste 11.000 tone de CO2, se mai arată în comunicatul de presă. 

SănătateaTV.ro