La 23 ianuarie, Agenţia Naţională Antidrog (ANA) a organizat o conferinţa de presă pentru a detalia proiectele naționale aflate în implementare în acest an, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, privind prevenirea consumului de droguri în mediul şcolar.

Având în vedere complexitatea factorilor care îi determină pe copii, tineri şi adulţi să fie vulnerabili la consumul de droguri, ANA va derula în acest an mai multe campanii de prevenție a consumului de droguri adresate copiilor și adolescenților, ţintind vârste şi niveluri de risc diferite.

Pentru cei mai mici dintre elevi, ANA va continua derularea celor două proiecte care s-au bucurat de succes în anul 2018. Este vorba despre „ABC-ul emoţiilor” – pentru elevii din clasele I şi a II-a – şi „Cum să creştem sănătoşi” – pentru preşcolari şi pentru elevii de clasa I.

În anul 2019, ANA va derula trei campanii adresate elevilor de gimnaziu și liceu – vârsta la care debutează majoritatea comportamentelor la risc, inclusiv consumul de droguri. Proiectele „Necenzurat” și  „Mesajul meu Antidrog” se vor adresa elevilor de 12-14 ani. Un alt proiect – „Fred Goes Net – se adresează elevilor cu vârsta între 14 și 19 ani și vizează „intervenţii timpurii pentru consumatorii de droguri care au fost identificaţi/depistaţi pentru prima oară”.

Tot în acest an, ANA va dezvolta, la nivel naţional, proiectul de prevenire în familie a consumului de droguri „Eu şi copilul meu”, prin intermediul căruia îşi propune să consolideze legăturile afective dintre membrii familiei.

În activităţile pe care ANA le propune pe parcursul anului 2019 sunt prevăzute și module de formare destinate părinţilor şi cadrelor didactice. Acestea au ca obiective dezvoltarea reţelei de specialişti, formarea de abilităţi privind consolidarea relaţiilor familiale, controlul şi soluţionarea conflictelor, exersarea comunicării în familie şi formarea de atitudini potrivite cu privire la consumul de droguri şi substanţe noi psihoactive.

Ultimul update: 23 ianuarie 2019

Autor:

Monica Georgescu

Monica Georgescu este jurnalist medical/de știință.