Aproape 3.500 de cazuri de gripă clinică au fost raportate săptămâna trecută pe întreg teritoriul României. De asemenea, de la începutul sezonului până la acest moment au fost înregistrate 99 de decese confirmate cu virus gripal, arată cele mai noi date comunicate de Institutul Național de Sănătate Publică prin Centrul Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

Prin comparație, în perioada similară a sezonului trecut, fuseseră înregistrate 17 decese. Cu toate acestea, specialiștii CNSCBT spun că nu ne confruntăm cu un sezon gripal mai sever față de sezonul precedent, ci că s-a înregistrat un număr mai mare de cazuri și de decese mai devreme față de sezonul precedent.

 

Gripa în Europa

 

Activitatea virusurilor gripale a continuat să se extindă și să se intensifice în aproape toată regiunea europeană, conform celui mai nou raport privind circulația gripei la nivel internațional, raport elaborat în comun de biroul regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și de Centrul European pentru Prevenția și Controlul Bolilor (ECDC). În cadrul acestui raport, țara noastră figurează cu o activitate intensă a gripei și cu o răspândire națională a acesteia.

Raportul comun al ECDC și OMS confirmă faptul că, pe întreg teritoriul Europei, circulă cu predilecție virusurile gripale de tip A. Infecțiile cu virus gripal B au fost rare. În rândul pacienților internați pe întreg teritoriul Europei cu infecții acute respiratorii severe (SARI) în săptămâna a cincea a anului 2019, prezența virusului gripal a fost confirmată în peste 50% din cazuri. Peste 99% din aceste cazuri au fost virusuri gripale din tipul A.

Același lucru a fost confirmat și de experții din țara noastră. Astfel, în toate cazurile de decese confirmate cu virus gripal, tipul de virus confirmat a fost A. Subtipul cel mai frecvent întâlnit a fost (H1)pdm09. Aceasta este o veste bună: experții internaționali de la ECDC și OMS au confirmat că formula vaccinului gripal din acest an este foarte eficientă în prevenirea infecțiilor cu virus gripal de tip A(H1N1)pdm09 subtipul cel mai circulant la noi în țară. ECDC și OMS recomandă continuarea vaccinării.

 

Recomandări pentru populație

 

Recomandări pentru prevenirea îmbolnăvirilor și a transmiterii infecției:

  • consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa, inclusiv pentru a stabili o eventuală indicație de spitalizare;
  • izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptome asemănătoare gripei;
  • respectarea igienei în caz de tuse și strănut: utilizarea batistelor de unică folosință sau acoperirea gurii și nasului nu cu palma, ci folosind zona articulației cotului;
  • igiena adecvată a mâinilor, spălarea frecventă cu apă si săpun în vederea reducerii răspândirii virusului;
  • evitarea aglomerațiilor;
  • triaj epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie;
  • continuarea vaccinării antigripale;
  • expunerea de materiale informative (pliante, postere) în locuri publice.

Ultimul update: 11 februarie 2019

Autor:

Monica Georgescu

Monica Georgescu este jurnalist medical/de știință.