Acțiunea omului asupra naturii afectează dramatic întreg sistemul natural al planetei care susține viața pe pământ. Este concluzia raportului Living Planet 2018 realizat de World Wildlife Fund (WWF), publicat astăzi, un document care prezintă o imagine de ansamblu cuprinzătoare a stării lumii naturale. După douăzeci de ani de la publicarea primului raport de acest fel, Living Planet 2018 scoate la iveală o realitate cruntă, potrivit căreia pornind de la modul în care ne hrănim, folosim combustibilii, dar și cum ajungem să finanțăm economia și societatea, viața pe planetă este dusă la o limită extremă.

Documentul prezintă o imagine sumbră a impactului activității umane asupra vieții sălbatice, a pădurilor, oceanelor, râurilor și a climei și trage totodată un semnal de alarmă în privința necesității unei intervenții urgente la nivelul întregii comunități de pe planetă asupra modului de a redefini cum poate fi protejată și reabilitată natura.

Indexul Living Planet, care urmărește tendințele în privința evoluției faunei sălbatice, arată că populațiile globale de pești, păsări, mamifere, amfibieni și reptile au scăzut, în medie, cu 60% între anii 1970 și 2014. Cele mai importante amenințări la adresa speciilor identificate în raport, inclusiv pierderea habitatelor, degradarea și supraexploatarea speciilor sălbatice, sunt legate direct de activitățile umane.

 

Efectele dramatice ale activității omului asupra naturii

 

„Din râuri și junglă, mangrove și munți, pe planetă, munca noastră arată că abundența vieții sălbatice a scăzut dramatic din 1970. Statisticile sunt înfricoșătoare, dar speranța nu se pierde. Avem o oportunitate de a proiecta o cale nouă, care să ne permită să coexistăm în mod durabil cu viața sălbatică de care depindem. Raportul nostru stabilește o agendă ambițioasă pentru schimbare. Vom avea nevoie de ajutorul vostru pentru a o realiza”, transmite directorul de știință al Societății de Zoologie din Londra, Ken Norris.

În raportul WWF se mai arată că populația de animale, care are un rol important asupra sănătății mediului înconjurător, a intrat într-un declin alarmant. Există însă și alți indicatori ai biodiversității care dau semnale îngrijorătoare, în special în privința riscului crescut de dispariție a mai multor specii de animale și plante, dar și a numărului total de specii dispărute. Spre deosebire de declinul populației, extincțiile sunt ireversibile, se precizează în document.

În ultimele decenii, activitatea umană a afectat grav habitatele și resursele naturale ale vieții sălbatice și a omenirii, cum ar fi oceanele, pădurile, recifele de corali, apele și mangrovele. 20% din jungla Amazonului a dispărut în doar 50 de ani, în timp ce pământul ar fi pierdut aproximativ jumătate din coralii de apă puțin adâncă în ultimii 30 de ani.

 

Cum ajută natura planeta

 

Raportul Living Planet 2018 se axează, de asemenea, pe importanța și valoarea naturii asupra sănătății și bunăstării oamenilor, a societăților și economiilor țărilor. La nivel global, natura oferă servicii în valoare de aproximativ 125 de trilioane de dolari pe an, contribuind totodată la asigurarea furnizării de aer curat, apă curată, alimente, energie, medicamente și alte produse și materiale.

Raportul analizează în mod special și importanța insectelor polenizatoare, care aduc anual în agricultură între 235 și 277 de miliarde de dolari, dar și modul în care un climat în schimbare, practicile agricole intensive, speciile invazive și bolile emergente le-au afectat abundența, diversitatea și sănătatea.

În concluziile raportului se precizează că un viitor sănătos și durabil poate fi posibil numai pe o planetă care se dezvoltă, dar unde pădurile, oceanele și râurile sunt pline de biodiversitate și viață. Iar ca acest lucru să fie posibil este nevoie să fie regândit urgent modul în care este folosită natura, atât din punct de vedere cultural, economic, cât și în agendele politice.

 

Strategie pentru salvarea planetei

 

Pentru construirea unui viitor durabil pentru toți, este nevoie de îmbinarea agendelor privind mediul înconjurător și de dezvoltare umană.

Pentru a reduce tendințele devastatoare evidențiate în raportul Living Planet 2018, WWF solicită oamenilor, companiilor și guvernelor să se mobilizeze și să realizeze un acord-cadru care să promoveze acțiunile publice și private pentru a proteja și restabili biodiversitatea și natura globală.

Ultimul update: 30 octombrie 2018

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.