1 din 12 vieți ar putea să fie salvate într-o perioadă de cinci ani, dacă ar fi desfășurate activități casnice și dacă persoanele ar merge pe jos la serviciu, timp de 30 de minute, de cel puțin cinci ori pe săptămână, arată un studiu publicat recent în revista The Lancet.

Potrivit cercetătorilor, riscul decesului din cauza problemelor cardiovasculare este mai mic în rândul persoanele care fac mișcare cel puțin 750 de minute pe săptămână.

„O activitate fizică și mai intensă (750 de minute pe săptămână) este asociată cu o reducere a mortalității provocate de bolile cardiovasculare, mai ales pentru acele persoane care își repartizează activitatea fizică pe durata întregii zile, grație modului lor de transport, tipului de profesie pe care o exercită și activităților lor casnice”, arată specialiștii.

Potrivit acestora, cercetarea confirmă faptul că la nivel global, activitatea fizică este asociată cu un risc mai mic de mortalitate și de boli cardiovasculare.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de peste o sută de mii de oameni, cu vârste cuprinse între 35 și 70 de ani, recrutate din 17 state din întreaga lume.

„Din cele 106.970 de persoane care îndeplineau condițiile referitoare la activitatea fizică, 3,8% erau afectate de boli cardiovasculare. Acest procent crește la 5,1% în rândul persoanelor cu activitate fizică insuficientă", notează autorii studiului.

Participanții la studiu au fost monitorizați timp de aproape șapte ani, informează The Lancet. 

SănătateaTV.ro