Cursurile Școlii de Vară NEURODIAB s-au desfășurat anul acesta în perioada 19-22 iulie la Sinaia. În cadrul acestei manifestări științifice, organizate de către Societatea de Neuropatie Diabetică, au fost prezentate noutăți din domeniul managamentului neuropatiei diabetice de către unii dintre cei mai apreciați specialiști în domeniu la nivel internațional.

 Neuropatia diabetică este una dintre complicațiile frecvente ale diabetului care determină afectarea nervilor. Prof. dr. Roy Freeman de la Școala Medicală Harvard (SUA) a prezentat ultimele studii cu privire la tratamentul neuropatiei diabetice induse la persoanele cu diabet tip I sau II, care au fost tratate cu antidiabetice orale sau cu insulină.

Prof. dr. Rodica Pop-Bușui, profesor de medicină internă la Universitatea din Michigan (SUA), a vorbit participanților despre importanța screening-ului simptomelor în neuropatia  diabetică, deoarece în acest fel afecțiunea poate fi diagnosticată în stadiu incipient. Medicul de origine română a vorbit și despre neuropatia autonomă cardiovasculară (CAN), o afecțiune foarte greu de diagnosticat în stadiile incipiente, fiind asimptomatică.

Obezitatea abdominală, dislipidemiile, hipertensiunea și hiperglicemia sunt principalii factori de risc care conduc la dezvoltarea sindromului metabolic. Prof.dr Eva Feldmann de la Universitatea din Michigan (SUA), a prezentat ultimele date cu privire la mecanismele declnșării sindromului metabolic în cazul persoanelor cu neuropatie diabetică. Vorbitoarea a demonstrat medicilor prezenți că, prin ținerea sub control a glicemiei, prin aderența la o dietă sănătoasă și la un stil de viață activ, sindromul metabolic poate fi evitat.

Peste 150 de medici rezidenți și specialiști în diabet, neurologie, endocrinologie, recuperare medicala si chirurgie au participat la ediția din acest an a Școlii de Vară NEURODIAB.„Obiectivul nostru este să pregătim tinerii medici în practica medicală specifică neuropatiei diabetice, iar ei să învețe de la cei mai buni experți din domeniu despre ultimele abordari în managemnetul acestei afectiuni”, a declaratprof. dr. Gabriela Radulian, președintele Societății de Neuropatie Diabetică.

SănătateaTV.ro