Administrarea de aspirină pentru a preveni bolile cardiace și atacul cerebral este asociată cu un risc sporit de hemoragie intracraniană la unele persoane, arată un studiu publicat de JAMA Neurology.

Cercetătorii au analizat datele din 13 studii precedente, în care peste 130.000 de persoane cu vârste cuprinse între 42 și 74 de ani, care nu suferiseră boli cardiace sau atacuri cerebrale, au primit fie aspirină, fie un placebo, ca metodă de prevenție. În rândul persoanelor care au luat placebo, riscul de hemoragie intracraniană în perioada de control a fost de 0,46%. Pentru cei cărora le-a fost administrată aspirină riscul a fost de 0,63%, adică doi pacienți în plus dintr-o mie au suferit această afecțiune. Persoanele asiatice și cele cu un indice de masă corporală sub 25 au fost cele mai expuse riscului.

În trecut, se recomanda administrarea zilnică de aspirină pentru adulții în vârstă, pentru a evita formarea de cheaguri de sânge. Alte trei studii de amploare recente au conchis că aspirina luată zilnic este, în cel mai bun caz, o pierdere de bani pentru adulții în vârstă sănătoși. În cel mai rău caz, le crește riscul de hemoragie internă sau chiar deces.

În aceste condiții, aspirina nu mai este recomandată ca măsură de prevenție pentru adulții în vârstă care nu au risc crescut sau afecțiuni cardiace preexistente, potrivit American College of Cardiology și American Heart Association.

"Medicii ar trebui să fie foarte selectivi în prescrierea aspirinei pentru persoanele care nu sunt cunoscute ca suferind de afecțiuni cardiovasculare", a explicat dr. Roger Blumenthal, cardiolog la centrul Johns Hopkins. "Este mai importantă optimizarea stilului de viață și controlul tensiunii arteriale și al colesterolului decât prescrierea aspirinei. Aspirina ar trebui să fie limitată la persoanele cu cel mai crescut risc de boli cardiovasculare și cu risc foarte mic de hemoragie", a adăugat medicul.

Pacienții ar trebui să colaboreze foarte strâns cu medicii lor pentru a determina riscul de hemoragie, potrivit lui Blumenthal. Acest risc crește odată cu înaintarea în vârstă, cu afecțiunile la rinichi, cele cardiace, cu diabetul și cu tensiunea arterială crescută. De asemenea, un istoric medical ce include ulcere sau hemoragii interne, în special în tractul gastrointestinal, și anemiile sunt factori de risc. În plus, unele tratamente, precum medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, steroizii și unele anticoagulante, pot crește riscul.

Aspirina în doze mici este recomandată în continuare pentru persoanele care au suferit un atac cerebral sau un infarct și ar putea salva vieți, potrivit American Heart Association.

Ultimul update: 21 mai 2019

SănătateaTV.ro