Adulții tineri sunt mai predispuși decât cei mai în vârstă să obțină informații despre sănătate online și mai puțin convinși că produsele de tutun sunt “foarte nocive”, arată un studiu realizat pentru U.S. Food and Drug Administration (FDA), organism care stabilește, printre altele, reglementările privind medicamentele în Statele Unite.

“Potrivit acestui studiu, tinerii adulți sunt deosebit de susceptibili la țigări electronice și, în rândul tinerilor adulți nefumători, vulnerabili la fumat țigări clasice”, a explicat autorul studiului, dr. Janiper Kwak-Chae, de la Stony Brook School of Medicine din New York.

Studiul a fost făcut pe 3.738 de persoane, împărțite în trei categorii de vârstă: 18- 29 de ani, 30-64 de ani și peste 65 de ani.

 

Percepția asupra produselor de tutun

 

Șansele ca persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani să considere țigările “foarte nocive” sunt cu 44%, până la 60% mai mici decât în cazul celor cu vârste de peste 65 de ani.

În plus, cei care au între 18 și 29 de ani sunt mult mai puțin convinși decât cei de peste 65 că produse precum țigările electronice, narghilele sau alte dispozitive de fumat sunt “foarte nocive”.

De asemenea, nefumătorii care intră online pentru a afla informații medicale sunt de 2,9 ori mai susceptibili decât cei care nu folosesc internetul pentru aceasta să creadă că țigările nu sunt “foarte nocive”.

“Recunoscând că majoritatea acestor adulți tineri caută informații privind sănătatea de pe internet în loc de la un cabinet, cadrele medicale ar trebui să se asigure că adulții tineri primesc informații corecte privind produsele de tutun, precum țigările electronice sau clasice”, a atras atenția Kwak-Chae, citat de Reuters.

 

Tinerii, mai predispuși să caute informații medicale online

 

Sondajul arată că este de 4,5 ori mai probabil ca o persoană în vârstă de 65 de ani sau peste să obțină informații de sănătate de la un specialist decât o persoană cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani. De asemenea, este de 2,6 ori mai probabil ca o persoană cu vârsta cuprinsă între 30 și 64 să se adreseze unui cadru medical pentru informații de specialitate decât o persoană mai tânără.

Iar, atunci când alternativa este să nu obțină informații deloc, este de două ori mai probabil ca o persoană cu vârsta între 18 și 64 de ani să caute informații medicale online decât una de peste 65 de ani. Peste de altă parte, sunt cu 67% mai puține șanse să meargă la un specialist.

 

Recomandările specialiștilor

 

Una dintre urmările studiului ar trebui să fie un accent sporit pe telemedicină și alte servicii care nu necesită o vizită la medic, a subliniat Dr. Tamim Rajjo, de la Mayo Clinic, din Rochester.

“Studiul vine ca o confirmare a unor cercetări anterioare care susțin o modificare în furnizarea de informații despre sănătate populației mai tinere, care caută asistență mai rapidă și mai convenabilă. Telemedicina și alte servicii decât cele personale, la cabinet, câștigă încet popularitate și ar trebui integrate în sistemele de oferire a asistenței medicale”, a adăugat el.

Ultimul update: 8 iunie 2019

SănătateaTV.ro